ΔΝΤ

28 Ιουνίου 2017 17:05

Βελκουλέσκου: χωρίς σημαντική ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο

Τι δήλωσαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου και ο Χουλιαράκης. Η Budestag άναψε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης.

Βελκουλέσκου: χωρίς σημαντική ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Πολλαπλά μηνύματα από όλες τις πλευρές στάλθηκαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες προτού ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό – σήμερα στις 17:30 -  στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ νωρίτερα η Bundestag άναψε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης, παρά τη σκληρή κριτική βουλευτών στο πρόσωπο του Σόιμπλε.

«Το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί άπαξ και δια παντός» επισήμανε η Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας μέσω Skype στο συνέδριο του Economist. Προειδοποίησε ότι  η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να φέρει από μόνη την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1% μακροπρόθεσμα.

Η αιτία όπως είπε γι’ αυτόν τον χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα είναι η γήρανση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι  λόγω γήρανσης θα χαθεί το 1/3ο του εργατικού δυναμικού.  Επίσης εξέφρασε ενστάσεις για το εργασιακό.

Προέτρεψε τους θεσμούς σε μία αξιόπιστη λύση για το ελληνικό χρέος αλλά και την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις σε μεγαλύτερο βάθος από ότι τώρα σχεδιάζει η κάθε πλευρά. 

Απαντώντας στον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και υπερασπιζόμενη τις εκτιμήσεις για την χαμηλή ανάπτυξη είπε ότι «αναμφίβολα θα πρέπει το ΑΕΠ να αυξάνεται ταχύτερα από το 1%». Αλλά εξήγησε ότι «η επιτάχυνση ανάπτυξης των επόμενων ετών είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης των επενδύσεων που προηγήθηκαν. Αυτό απαιτεί μία προσεκτική προσέγγιση» είπε για το μέλλον λόγω της γήρανσης.

Και τούτο εξήγησε απαιτεί «και ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις. Και τα δύο πρέπει να γίνουν σε βάθος πιο πολύ από ότι συζητείται αυτή τη στιγμή και πρέπει να συνεργασθούν όλοι οι θεσμοί».

«Πρέπει να αποφασίσουν οι  εταίροι την ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε. Εξήγησε για το νέο πρόγραμμα ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν να αναλάβουν δεσμεύσεις οι ευρωπαίοι για τη βιωσιμότητα χρέους, κάτι που  θα μας επέτρεπε να μετάσχουμε πλήρως στο πρόγραμμα».

Ωστόσο, «η επί της αρχής συμφωνία είναι το 2ο καλύτερο σενάριο και είναι βεβαίως καλύτερο από το να μην υπήρχε καμία συμφωνία».  «Είμαστε πλήρως μέσα στο πρόγραμμα» εξήγησε λέγοντας ότι η συμφωνία επί της αρχής που προωθείται (σ.σ. πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση αν δεν θα δοθεί λύση για το χρέος) είναι «δήλωση υποστήριξης και θα δίνει σήμα προς τους πιστωτές» Επισήμανε ότι «είναι σημαντικό στοιχείο για  την σταθερότητα στην Ελλάδα και στην περιοχή».

Για την αδυναμία πλήρους συμφωνίας είπε ότι «δεν είχαμε τον περισσότερο χρόνο που θέλαμε» αλλά και ότι «συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα».  

Economist - Ν. Κοστέλο

Κοστέλο: η Ελλάδα βρίσκεται ξανά εκεί που ήταν το 2014

«Σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» χαρακτήρισε την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόοδο» από την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο τελικό έτος του προγράμματος», τονίζοντας με νόημα ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014».

Φραντσέσκο Ντρούντι

Ντρουντι: Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση

Την συνέχιση των αλλαγών στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την αναδιάρθρωση των δανείων και πώληση των μη εξυπηρετούμενων ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι. Ακόμη τόνισε οτι το πιο σημαντικό για να βγει η Ελλάδα δεν είναι η ελάφρυνση χρέους…, αλλά να βρει τρόπο να βγει από τα capital controls. Παράλληλα ο κ. Ντρουντι επισήμανε οτι χρειάζεται να επιστρέψουν οι καταθέσεις. “Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση”, ανέφερε χαρακτηριστική στο τέλος της ομιλίας του.

Economist - Νίκολα Τζιαμαρόλι

Τζιαμαρόλι: Είναι η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ESM, Νίκολα Τζιαμαρόλι, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, όλους τους προηγούμενους μήνες, οι εμπλεκόμενοι επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο ζήτημα του χρέους.

Χουλιαράκης - συνέδριο - Economist - Λαγονήσι

Χουλιαράκης: Κανένας δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση

«Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», είπε στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι, «κανένας δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση».

«Δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξήγησε ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)