Γενικά
Παναγιωτάκης: Θα απορροφήσουμε τον κλυδωνισμό του Αμυνταίου
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε λόγο για μεγάλη και σημαντική ζημία στην εταιρία από τις κατολισθήσεις και τις καταστροφές.
Θα απορροφήσει η ΔΕΗ τον σημαντικό κλυδωνισμό που έχει δεχθεί από τις κατολισθήσεις στο ορυχείο του Αμυνταίου, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τη μαζική έκταση του φαινομένου στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν είχε μετρηθεί από τους επιστήμονες αλλά και τους ειδικούς της ΔEH.
Η πλήρης αποτίμηση της οικονομικής ζημιάς θα είναι εφικτή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη ο οποίος υποστήριξε πως «είναι υπερβολικά τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας» και έκανε λόγο για «μεγάλη και σημαντική ζημία. Σημαντικός κλυδωνισμός τον οποίο θα απορροφήσουμε». Τόνισε ακόμη ότι σε δύο μήνες θα είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το ακριβές μέρος του εξοπλισμού που καταστράφηκε αλλά και εκείνο που μπορεί να επισκευαστεί.
Όσο αναφορά το κοίτασμα λιγνίτη, ο πρόεδρος είπε ότι το απολήψιμο ανέρχεται σε 30 εκατ. τόνους κι ένα μέρος αυτού έχει ανακατευτεί μαζί με άγονα υλικά. «Υπάρχει και κομμάτι που έχει απομείνει στα μέτωπα και αφού απομακρυνθούν τα χώματα, τότε θα δούμε ποιο μέρος του κοιτάσματος είναι απολήψιμο», είπε ο Μ. Παναγιωτάκης.
Σχετικά με τη λειτουργία των δύο μονάδων στο Αμύνταιο, σημείωσε ότι υπάρχει κοίτασμα μεγέθους 4,5 εκατ. τόνων και το οποίο μπορεί να δώσει καύσιμο στον ΑΗΣ πριν τον χειμώνα. Ο σταθμός υπενθυμίζεται ότι έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ώρες και πρακτική της ΔEH είναι να δουλεύουν οι μονάδες τον χειμώνα και σε ώρες αιχμής το καλοκαίρι.
Σημειώνεται πως το προσωπικό των 600 ατόμων που υπηρετούσε στο ορυχείο θα μετακινηθεί σε αλλά ορυχεία της ΔEH.
Όσο για τον οικισμό των Αναργύρων, η ΔEH θα αναλάβει το 50% του κόστους της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης, ενώ ήδη έχει αναλάβει τα έξοδα της προσωρινής μετακόμισης.
ΔΕΗ: Στο 5 - 7 % των συνολικών κοιτασμάτων αντιστοιχεί το Αμύνταιο
«Τα οικονομικά μεγέθη αναφορικά με τη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα», επαναλαμβάνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, ύστερα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμένης (λόγω περιβαλοντικών όρων) λειτουργίας καθώς και ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.
Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής: «Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες. Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει δοθέντος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030. Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!