Γενικά
“Γη και ύδωρ” για το χρέος
Σημειωτόν το ζήτημα του χρέους. Στη Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ. Φούντωσαν τα σενάρια για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
"Αγριεύουν" οι διαβουλεύσεις για το χρέος χωρίς προς το παρόν η "καθαρή λύση" που ζητάει η Ελλάδα να είναι ορατή.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, ενώ επιτελικά στελέχη της διαμηνύουν ότι επεξεργάζονται και… plan B για τη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο την πολιτική λύση.
Άλλωστε, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι με δεδομένη την κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ, οποιαδήποτε λύση από αυτές που έφερε στο τραπέζι ο ESM είναι καλύτερη από την αναβολή, που θα πήγαινε την Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω σε ότι αφορά την προοπτική εξόδου της στις αγορές.
Ωστόσο, το "ιερό δισκοπότηρο" της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απομακρύνεται, ενώ ως τροχοπέδη συνεχίζει να λειτουργεί η Γερμανία όπου επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων, τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Φρανκφούρτη.
Εκεί βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου σήμερα θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets» (Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;).
Εκεί βρίσκονται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody's Κόλιν Έλλις κά.
Την ίδια ώρα, μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης για το θέμα του χρέους και συμφώνησε με τους τρεις ηγέτες να συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο επερχόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, καθώς παραδέχθηκε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μια κατάσταση, όπως τον Μάιο του 2015 ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά.
Τη σημασία του να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος τόνισε ο Μπενουά Κερέ, της ΕΚΤ, από το συνέδριο του Economist που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Ο Κερέ υπογράμμισε ότι, «είναι σημαντικό να υπάρξει επαρκής συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
"Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και το θέμα του χρέους είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι για την 15η Eurogroup του Ιουνίου", αναφέρει από πλευράς του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Την ελπίδα ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ευρωπαϊκό εξάμηνο σήμερα στις Βρυξέλλες.
Κι όλα αυτά ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, με αφορμή την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Η συζήτηση φαίνεται ότι ξεκίνησε από την πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας ότι θα περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με Σόιμπλε και Μέρκελ για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνεννόηση και συμβούλιο αρχηγών.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση σε αυτή τη φάση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση του χρέους είναι εθνικού χαρακτήρα».
"Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση" δήλωσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε: «εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!