Γενικά
“Ναρκοπέδιο” ...στρώνει το ΔΝΤ για την αξιολόγηση
Η "βόμβα" του Ταμείου για τον Ιούνιο, οι πιέσεις των Ευρωπαίων, το μήνυμα της Κυβέρνησης και τα "αγκάθια" που μπλοκάτουν την συμφωνία.
Πρόσκομμα για αναβολή ως τον Ιούνιο της λήψης των τελικών αποφάσεων του Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ο ανασχεδιασμός της στρατηγικής του Ταμείου για προγράμματα διάσωσης χωρών σε νομισματική ένωση, όπως η Ελλάδα.
Η επαναχάραξη των στρατηγικών του Νομισματικού Ταμείου έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο γραφείο, που λειτουργεί στους κόλπους του ΔΝΤ. Σε έκθεση του αναφέρει ότι θα καταλήξει σε πόρισμα τον Ιούνιο, απειλώντας έτσι να σύρει μέχρι τότε την διαπραγμάτευση, στραγγίζοντας την ρευστότητα του Δημοσίου.
Όλα αυτά την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι, στέλνουν σήμα στην Αθήνα για την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η δεύτερη αξιολόγηση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιμένει στην ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας, «χωρίς την βεβαιότητα μιας επιτυχούς συνέχισης του προγράμματος προσαρμογής, η ανάκαμψη δεν θα καταστεί βιώσιμη. Θα διακινδυνεύαμε έτσι να αμφισβητήσουμε ότι έχει επιτευχθεί ως τώρα στο οικονομικό σκέλος. Θα επρόκειτο ωστόσο για μια ανεύθυνη ενέργεια. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η υλοποίηση τρων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ μένουν μόλις 12 ημέρες ως το κρίσιμο Eurogroup και παραμένουν τα αγκάθια των εργασιακών και της ενέργειας. Μύδρους κατά του ΔΝΤ για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση εξαπολύει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Οι ευρωπαίοι δίνουν ένα σήμα στο ΔΝΤ, ότι δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη να είναι όμηροι ενός μη ευρωπαϊκού θεσμού και ότι οποιαδήποτε λύση θα προκύψει για το ελληνικό θέμα, θα πρέπει να είναι λύση ευρωπαϊκή, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου».
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση, με την Κυβέρνηση να βλέπει ψήφιση των μέτρων από τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, απορρίπτοντας σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα Κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, «αυτά είναι “όνειρα θερινής νυκτός” τόσο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, όσο και μίας συγκεκριμένης ολιγαρχικής ελίτ που, από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καλλιεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά σενάρια, ευελπιστώντας πως κάποια στιγμή θα συναντηθούν με την πραγματικότητα».
Από την πλευρά της η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι «η Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην καταστροφική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η τελευταία ρεαλιστική ελπίδα των πολιτών, που θέλουν η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Την ίδια ώρα πάντως, μετά την προειδοποίηση Προβόπουλου ότι το Grexit δεν έχει φύγει από το προσκήνιο, ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λέει ότι τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμεί με «θάνατο».
«Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να “καρφώσει” ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε. Αν βγούμε Από την Ευρωζώνη, να ξέρετε, αυτό θα είναι ο θάνατός μας», προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας.
Το οικονομικό επιτελείο πάντως εμφανίζεται αισιόδοξο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!