Ευρωπαϊκή Ενωση
Με ανοιχτά μέτωπα η αποχώρηση των δανειστών
Κουαρτέτο: στόχος η επίτευξη τάχιστα μιας τεχνικής συμφωνίας. «Παραμένουν διαφορές, αν και υπάρχει πρόοδος» λέει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Ποια είναι τα "αγκάθια" για συμφωνία.
Η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.
Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αποτελεί κοινό στόχο η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.
Την σαφή πρόοδο στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, είχαν αναγνωρίσει τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff-Level Agreement» καταλήγει η ανακοίνωση.
Επιφυλακτικός και λακωνικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αναγνώρισε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε σημαντικούς τομείς, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως παραμένουν ακόμη διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα. Δεν θέλησε να κάνει εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται σε “κούρεμα”.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις Αθήνας-Θεσμών, με στόχο την επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας (Staff-Level Agreement), ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα.
Τα κλιμάκια των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα, ενώ ανοιχτά παραμένουν, όπως φαίνεται, όλα τα θέματα του σκληρού πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία μόνο στα περιφερειακά και στο δημοσιονομικό κενό, ενώ ανοιχτά παραμένουν το μέγεθος του πακέτου μέτρων, το μίγμα του, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, τα ανοιχτά ζητήματα είναι πλέον λίγα, ενώ καταγράφεται σημαντική πρόοδος στο ισορροπημένο πακέτο μετά το πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής συζήτησης την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει βγει και πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος αξιωματούχος, το κενό του 2018 είναι ασήμαντο, καθώς έχει καλυφθεί από τα κοινωνικά επιδόματα. Όμως, υπάρχουν διαφορές στο ισορροπημένο πακέτο, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι δανειστές.
Την ίδια ώρα, πηγή με γνώσεις των διαπραγματεύσεων κατηγορεί το ΔΝΤ για ιδεολογικές εμμονές στα εργασιακά και τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το λοκ άουτ, τον συνδικαλιστικό νόμο και τη μη αλλαγή ορίου απολύσεων.
«Το συνταξιοδοτικό συζητείται στο πλαίσιο του ισορροπημένου προγράμματος. Η διαφωνία στις παρεμβάσεις αφορά στον χρόνο εφαρμογής των περικοπών» τονίζει η ίδια πηγή εξηγώντας ότι η ελληνική πλευρά ζητά την εφαρμογή σε βάθος ετών, ενώ οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή των περικοπών το διάστημα 2019-2020.
Αναλυτές επισημαίνουν πως όλα αυτά πάνε πίσω τη συζήτηση για συνολική συμφωνία, που αφορά και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθυστερώντας τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), το οποίο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητάει να σταματήσει.
«H μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, αλλά θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Για πρώτη φορά, μετά από μία οκταετία, είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!