Πρόσωπα
Ρουμελιώτης στον ΑΝΤ1: Να δώσει και η Ελλάδα εγγυήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Τι είπε για την στάση του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων.
Το συμφέρον για την χώρα είναι η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Μάλιστα, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι θα ήταν καλό το θέμα να κλείσει έως τις 20 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ευελιξία σε κάποια θέματα και να δώσει κάποιες εγγυήσεις ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή η απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν μέτρα για το μέλλον.
Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε, ακόμα, ότι έως το 2018 πρέπει να έχουν προετοιμαστεί οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, γιατί, όπως είπε εάν δεν βγούμε στις αγορές, τότε θα συζητάμε για ένα 4ο μνημόνιο.
Όσο για την στάση που κρατούν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, σημείωσε ότι η κάθε πλευρά επιμένει στις ακραίες θέσεις της για να επιτύχει ότι μπορεί περισσότερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν τον ξαφνιάζει ούτε η στάση της Γερμανίας, ούτε του ΔΝΤ αλλά ούτε και της Ελλάδας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής πιστεύει πως στο τέλος θα βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους τότε το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2011 το Ταμείο αρκέστηκε στη δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια σαφής δήλωση των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ, όχι για κούρεμα του χρέους άλλα ότι θα πάμε σε μια επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους.
Όπως είπε, πάντως, είναι απογοητευμένος από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τόνισε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να ζητά νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε νέα μείωση των εισοδημάτων, ωστόσο, σημείωσε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια μείωση του αφορολόγητου για το μέλλον, ενώ κατηγορείσαι για ανειλικρίνεια τόσο το ΔΝΤ όσο και τους Ευρωπαίους.