Οικονομική πολιτική

22 Νοεμβρίου 2016 07:59

Τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2017

Αυξημένοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι. Τι προβλέπεται για κοινωνικές δράσεις. Το σχέδιο για κοινωνικό μέρισμα. Ανάπτυξη αντί της ύφεσης του 2016.

Τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2017
-

Στα 3,3 δισ. θα φτάσει το ύψος των μέτρων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Στόχος και εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ, αντί του 1,75%, που προβλέπεται στο μνημόνιο. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο, «παλεύει» να πείσει τους δανειστές να χαλαρώσουν το σκληρό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που στηρίζεται ως επί το πλείστον στην αύξηση φόρων.

Τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2017 ξεπερνούν τα 2,5 δισ. και αφορούν σε έμμεσους φόρους που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Αυξήσεις θα υπάρξουν στα τσιγάρα, τον καφέ, τα καύσιμα και το διαδίκτυο, κ.α.

Επιπλέον, το δημοσιονομικό όφελος του κράτους από τις παρεμβάσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, δηλαδή τις αυξήσεις των εισφορών, θα φτάσει στα 843 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό είναι και δαπάνες ύψους 871 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Από αυτά τα 571 εκατ. αφορούν στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τα υπόλοιπα 300 εκατ. σε παρεμβάσεις ενίσχυσης κοινωνικών δράσεων, οι οποίες, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται πώς ακριβώς θα διοχετευτούν στους τομείς περίθαλψης, υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας.

Εκτός των 871 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δράσεις, προβλέπεται, από τον προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το μνημονιακό στόχο του 1,75% πλεονάσματος επί του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη αυτή οφείλεται κυρίως στην υπερεκτέλεση εσόδων φέτος και τη μεταφορά των θετικών επιπτώσεων στον προϋπολογισμό του 2017. Η υπεραπόδοση εσόδων οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην εκτίμηση ότι, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα ανέλθει στο 1,1 % του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ, αντί του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ ή 875 εκατ..

Παρά τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα του 2016, δεν επετράπη από τους δανειστές στην κυβέρνηση να καταργήσει ήδη ψηφισθέντα μέτρα που είτε εφαρμόζονται είτε θα εφαρμοστούν το 2017. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να διαθέσει μέρος του ποσού από την υπεραπόδοση εσόδων σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Τέλος, ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2017, από την ύφεση 0,3% του 2016. Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται στην πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και των εξαγωγών κατά 5,3%. Προβλέψεις για τις οποίες έχει ασκηθεί κριτική από διάφορους φορείς ότι είναι αρκετά αισιόδοξες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)