Γενικά
“Μητέρα των μαχών” τα εργασιακά
Εργασιακά, δημοσιονομικά και Παιδεία στο τραπέζι των πυρετωδών διαπραγματεύσεων. Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, το χρέος και το 4ο μνημόνιο.
Με τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα ζητήματα Παιδείας συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι δανειστές θα παραμείνουν και αύριο στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Το σημερινό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
13.00 Εργασιακά
15.30 Δημοσιονομικά
18.00 Παιδεία
Τα εργασιακά, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις, παραμένουν το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσηςγια την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ανοιχτά παραμένουν καυτά μέτωπα όπως τα δημοσιονομικά και η διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Η Κυβέρνηση επισπεύδει κατά το δυνατόν τις συζητήσεις με το κουαρτέτο, ευελπιστώντας να υπάρξει έστω μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες ημέρες, προσδοκώντας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις και για το χρέος.
Όλα αυτά ενώ πυκνώνουν οι αρνητικές για τις ελληνικές θέσεις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αυξάνονται οι πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό για την υιοθέτηση και την υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων.
Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης
Η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μέτρα στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου επιμένει να ζητά αύξηση από 5% σε 10% του ορίου ομαδικών απολύσεων με την Έφη Αχτσιόγλου να διαφωνεί, αφήνοντας όμως παράθυρο να εγκρίνονται, όχι από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά από ανεξάρτητο όργανο, ομαδικές απολύσεις πάνω από το όριο, εφόσον παρέχονται εγγυήσεις από τις επιχειρήσεις για πληρωμή δεδουλευμένων και καταβολή αποζημιώσεων και προτίμηση των απολυόμενων σε περίπτωση νέων προσλήψεων.
Το Ταμείο απορρίπτει τις ελληνικές θέσεις για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορισμό μέσω αυτών του κατώτατου μισθού, που σήμερα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
Πηγές του υπουργείου εργασίας τόνιζαν ότι, «αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει πρόταση πακέτο για τα εργασιακά, τα οποία είναι εμβληματικά για την κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει θέσει ξεκάθαρα θέμα αύξησης ορίου ομαδικών απολύσεων».
Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση αναμένεται να καταλήξει στο 1,8% του ΑΕΠ.
Κατά τα λοιπά, συγκλίσεις καταγράφονται σε ότι αφορά την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του νέου Υπερταμείου Δημόσιας Περιουσίας.
Συνεχίζει να βάζει εμπόδια ο Σόιμπλε για το χρέος
Στον γνώριμο ρόλο του, αυτόν της ναρκοθέτησης των άμεσων αποφάσεων για το χρέος, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας επίθεση στους Έλληνες για τα «παράλογα προνόμια» που, όπως είπε, εξακολουθούν να απολαμβάνουν.
Παράλληλα με τον «πάγο» από τον Σόιμπλε για το χρέος, σε ψυχρολουσία μεταφράζεται και η εκτίμηση του Ινστιτούτου Bruegel, ότι ακόμη και με αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο.
Ο Ζόλτ Ντάρβας, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου, υπογράμμισε ότι, «αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εφαρμογής και 4ου μνημονίου, δήλωσε, «δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής ενός νέου μνημονίου. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας του σημερινού προγράμματος, το οποίο φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει τους όρους εξόδου από την λιτότητα και την κρίση».
Να επιμείνει ώστε να ληφθούν υπόψη από τους ευρωπαίους δανειστές τα υψηλά κόστη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία, λόγω των ειδικών συνθηκών, αναγκάστηκε να αναλάβει η Ελλάδα, διογκώνοντας το χρέος της, ζήτησε μεταξύ άλλων από τον Μπαράκ Ομπάμα ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά όσων αντιδρούν στην αναδιάρθρωση του χρέους και δη του Βερολίνου, αναφέρει δημοσίευμα της «Real News».
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, αμφισβητούν την δυναμική της παρέμβασης Ομπάμα κι επιτίθενται στην Κυβέρνηση για την διαπραγματευτική της τακτική.
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε, «μακάρι να υπάρξει μια λύση για το χρέος, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα δε έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο. Δεν μπόρεσε να επιβάλλει μέχρι τώρα τις θέσεις του στους Γερμανούς όντας Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα το καταφέρει τώρα;».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επιτέθηκε συνολικά στην Κυβέρνηση υπογραμμίζοντας, «ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πολιτικά και στρατηγικά. Είναι μια ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση . δεν μπορεί να διαπραγματευτεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων».
Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τη δεύτερη αξιολόγηση τόνισε, «όσο κι αν η κυβέρνηση κομπάζει ότι είναι εύκολη θα είναι πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό. Γιατί τα μέτρα που προϋποθέτει είναι πάρα πολύ σκληρά».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε με τη σειρά του: αν συνεχίσουμε να παλινδρομούμε μπροστά - πίσω, ο κ. Τσίπρας θα γίνει ο Πρωθυπουργός των δύο μνημονίων ή θα πάει άρον άρον σε εκλογές, για να παραδώσει την «καυτή πατάτα» στον επόμενο.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!