Γενικά
Διμέτωπη μάχη για την β΄ αξιολόγηση
Η πίεση του ΔΝΤ για νέα μέτρα και ο «μόνιμος πάγος» Σόιμπλε για το χρέος, προβληματίζουν το Μαξίμου. Ποια «αγκάθια» κρίνουν την συμφωνία.
Διμέτωπη σκληρή μάχη, μα βασικά αναχώματα που πρέπει να «καταληφθούν» από την Αθήνα την πίεση του ΔΝΤ για μέτρα και τον «μόνιμο πάγο» από τον Β. Σόιμπλε στην συζήτηση για το χρέος, εξακολουθεί να δίνει η Αθήνα, η οποία αποδύεται σε έναν «μαραθώνιο ταχύτητας» για να κλείσει άμεσα η β΄ αξιολόγηση.
Ο πυρετός επαφών μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και οι εξ αποστάσεως συνεννοήσεις του κουαρτέτου με τους υπουργούς που χειρίζονται τα θέματα που παραμένουν αγκάθια, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με πρώτο στόχο να υπάρξει τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές.
Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, έλεγαν ότι οι επαφές θα παραμείνουν πυκνές και μετά την αναχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων, στα μέσα της εβδομάδας, ενώ δεν απέκλειαν, εφόσον απαιτηθεί, πέραν του κανονισμένου Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, ακόμη και «μια ανάσα» πριν της έναρξη του Eurogroup.
Διαρκή τα "πυρά Σόιμπλε"
Απώτερος στόχος της Αθήνας είναι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για το χρέος, θέμα στο οποίο όμως, επιμένει να βάζει «πάγο», όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στους Έλληνες για τα «προνόμια» που, όπως είπε, απολαμβάνουν.
Στην ανυποχώρητη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στρέφοντας τα βέλη του και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επιμένει να πιέζει για μέτρα.
Στα εργασιακά το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού, δεν θέλει να υπάρξει επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων ούτε να καθορίζεται με συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων ο κατώτατος μισθός.
Στα δημοσιονομικά το Ταμείο είναι ανυποχώρητο ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ απαιτούνται κι άλλα μέτρα, κάτι με το οποίο διαφωνούν η Κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαίοι δανειστές.
Στα εργασιακά οι ευρωπαίοι τηρούν πιο ουδέτερη στάση, ενώ η Αθήνα εμφανίζεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο να «κάνει βήμα πίσω» στις ομαδικές απολύσεις, διαφωνώντας σε αύξηση του υφιστάμενου ορίου, αλλά αποδεχόμενη χαλάρωση των προϋποθέσεων έγκρισης τους, που πλέον δεν θα γίνεται από το Υπ. Εργασίας.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σύγκλιση υπάρχει στα «καυτά μέτωπα» των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των προνοιακών επιδομάτων
"Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το 4ο Μνημόνιο΄"
Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, Κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει «ο κόσμος να χαλάσει», γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία κινδυνεύει να γυρίσει στο καλοκαίρι του 2015, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε».
Δυσοίωνες, ακόμη και με αναδιάρθρωση του χρέους, είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου Bruegel. Μιλώντας στα ΝΕΑ ο Ζολτ Ντάρβας εξηγεί ότι ακόμη και με αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το 4ο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν κλείσει β΄ αξιολόγηση, κάτι που η Αθήνα ελπίζει να συμβεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι δανειστές, παρά τις αντιρρήσεις Σόιμπλε, θα υιοθετήσουν πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης χρέους ύψους 65 δις ευρώ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!