Γενικά
Μοσκοβισί στον ΑΝΤ1: Μόνο με εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εξέλιξη στο χρέος
Δηλώνει αισιόδοξος για την συνάντηση της Δευτέρας στο Eurogroup. Το μήνυμά του σε Ελλάδα και ΔΝΤ για το χρέος.
Με τις συναντήσεις Ντάισλεμπλουμ και Λαγκάρντ ολοκληρώνει τις επαφές του στην Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα του χρέους αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση, και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο Λουξεμβούργο, όπου την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.
Εν τω μεταξύ, θετική χαρακτήρισε ο Πιερ Μοσκοβισί την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο της ετήσιας σύνοδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάση Τσίτσα , συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα, όπου θα αποφασιστεί η αποδεύσμευση της υποδόσης των 2,8 δις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισι, «μόλις αυτό ολοκληρωθεί τότε θα μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά κυρίως την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τότε αν βρούμε ένα λειτουργικό τρόπο, μια καλή συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας που σημαίνει να συζητήσουμε αναφορικά με το χρέος».
Πάντως, για την συνάντηση της Δευτέρας στο Eurogroup, όπως είπε πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόοδος και δήλωσε αισιόδοξος.
Σχετικά με το θέμα του χρέους, αλλά και την «σκληρή» στάση του ΔΝΤ, τόνισε "ας προχωρούμε βήμα-βήμα. Στόχος της Επιτροπής είναι μια παγκόσμια συμφωνία ως το τέλος του έτους, αλλά αυτό σημαίνει πρώτα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως".
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει σε διαφορερική περίπτωση ο κ. Μοσκοβισι ξεκαθάρισε: "Δεν υπάρχει «αλλιώς», δεν είμαι τύπος του «και αν…». Θα γίνει, διότι είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως συνόλου".
Μάχες σε πολλά μέτωπα για την Ελλάδα
Πάντως, η Ελλάδα δίνει μάχη σε πολλά μέτωπα με βασικό στόχο την διευθέτηση του χρέους και με επίκεντρο τον εμφύλιο στο τρίγωνο Βερολίνου, ΔΝΤ και Ηνωμένων Πολιτειών, που ωστόσο συμφωνούν στην πίεση προς την Αθήνα για πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων από πλευράς της.
Με γαζέλα που προσπαθεί να μην ποδοπατηθεί από δύο ελέφαντες που μαλώνουν, την Γερμανία και το ΔΝΤ, παρομοίασε την ελληνική οικονομία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Bloomberg, όπου χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές και αντιφατικές τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πιερ Μοσκοβισί, κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος επέμεινε ότι χρειάζεται το ταχύτερο διευθέτηση του ελληνικού χρέους. « Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων και την εφαρμογή σκληρών μέτρων από ελληνικής πλευράς, υπάρχει η ανάγκη μείωσης του χρέους, που πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιου.
Βόμβες Τόμσεν
Νέες βόμβες έριξε ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος εμμέσως παραδέχθηκε ότι έχει εισηγηθεί πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και τα προνοιακά επιδόματα, υπογραμμίζοντας ότι βασικός όρος για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα στήριξης είναι να δεχθούν οι ευρωπαίοι μείωση από το 3,5% στο 1,5% του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην ίδια γραμμή, ο Γιάννης Στουρνάρας που κάλεσε την Ευρωζώνη να δεσμευτεί ρεαλιστικά για το χρέος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει συμβιβαστικό σχέδιο για το χρέος, που θα επιτρέψει στο Νομισματικό Ταμείο να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον όμως κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση.