Γενικά
Αντιπαράθεση Σόιμπλε – Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος
Μήνυμα Λαγκάρντ στην Ελλάδα για πολλή δουλειά. "Καμπανάκι" Λιου για το χρέος. Στην αντίπερα όχθη Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις. "Καυτό" πενθήμερο για το οικονομικό επιτελείο.
Τα όσα υποστηρίχτηκαν από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκάλεσαν την αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά τη διάρκεια συζήτησης στο CNN, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι, «κάποιοι παραπλανούν τον ελληνικό λαό».
Όταν ο κ. Σόιμπλε ερωτήθηκε για το τι ακριβώς πρέπει να δει από την Ελλάδα πριν συναινέσει σε μια απόφαση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απάντησε, «έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό, τι έχει υποσχεθεί».
Στη συνέχεια αφηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «με την αφορμή αυτή να αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο, τι είχε πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του, ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέους, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια. Και ο Τσακαλώτος που απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει σε ένα βιβλίο».
«Το χρέος δεν είναι πραγματικά για την προσεχή δεκαετία το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρηματοδοτείται για μια δεκαετία χωρίς μεγάλα επιτόκια. Πληρώνει πολύ λιγότερο από ό, τι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσει και όχι να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα, με την οικοδόμηση μια διοίκησης που θα ταιριάζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (Οι Έλληνες) έχουν δεσμευθεί και τώρα πρέπει να παραδώσουν. Και βοηθάμε. Αλλά η κύρια συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ που έλαβε μέρος στην ίδια συζήτηση, όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε, «το ίδιο πράγμα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και αυτό είναι σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τα διαρθρωτικά και τα άλλα προαπαιτούμενα που έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και σαφώς ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, διότι αυτοί είναι οι κανόνες βάσει των οποίων το ΔΝΤ μπορεί να δεσμεύσει διεθνή οικονομική στήριξη».
Το μήνυμα της Λαγκάρντ στην Ελλάδα
Νέο μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας τη στάση του ΔΝΤ εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου.
Όπως είπε η ίδια, το ΔΝΤ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν γίνει, αλλά θα πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.
Αφού τόνισε ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα σημείωσε ότι δεν έχουν αλλάξει οι όροι του Ταμείου. «Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ υπενθυμίζοντας τι ζητά το Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η κα Λαγκάρντ γνωστοποίησε την αποστολή, σε περίπου δύο εβδομάδες, ομάδας για τη βοήθεια της αξιολόγησης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας. "Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο", πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζακ Λιου, ο οποίος μετά από ομιλία του με θέμα «κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ατζέντα των ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας», δεν δίστασε να διατυπώσει με σαφήνεια ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι όσο αυτή καθυστερεί η κατάσταση θα επιδεινώνεται.
«Ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι υπάρχει ένα μη βιώσιμο χρέος ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει προόδους στην εφαρμογή του σχεδίου και στη συνέχεια θα έπρεπε να έλθουν μαζί τα διάφορα μέρη όπου θα ετίθετο το θέμα της αναδιάρθρωσης. Πάντοτε θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο το αναβάλει κανείς τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος», σημείωσε ο ίδιος.
Ντομπρόβσκις: η ΕΕ έχει διαφορετική άποψη από το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε σε ομιλία του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέροντας, «σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και ολοκληρώνουμε το έργο όσον αφορά την πληρωμή μιας δεύτερης επί μέρους δόσης της δεύτερης δόσης και προετοιμάζουμε τη δεύτερη αξιολόγηση.
Αλλά απομένει κάποιο έργο από την ελληνική πλευρά αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την παρούσα δόση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να εξελίσσεται ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Εστιάζοντας στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο υπάρχει και απόσταση απόψεων με το ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ τόνισε μεταξύ άλλωνπως «σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος, πράγματι, υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα, για τους θεσμούς της Ε.Ε. Το θέμα είναι το μέγεθος αυτών των ανησυχιών, και σε αυτό φαίνεται ότι έχουμε κάπως διαφορετική ανάλυση από το ΔΝΤ, που φαίνεται να έχει μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για το ελληνικό χρέος αλλά αυτό προέρχεται από μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.»
Μοσκοβισί: όταν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε με τη σειρά του στην ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θετικές τάσεις για την ελληνική οικονομία και ότι μια συμφωνία για το χρέος μπορεί να εξετασθεί πριν το τέλος του χρόνου.
«…Υπάρχει βεβαία η ξεχωριστή περίπτωση της Ελλάδος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε στις επόμενες εβδομάδες να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Πρέπει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, που είναι ήδη στο μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδος και της Ε.Ε. Μετά αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των επενδυτών.
Βλέπουμε θετικές τάσεις, αποκαθίσταται η ανάπτυξη και μετά αν υπάρξει συμφωνία στα μέτρα και επιπλέον καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, μπορούμε να εξετάσουμε μια συμφωνία για το χρέος και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου και βεβαίως εφόσον βρισκόμαστε εδώ στην Ουάσιγκτον μπορώ να πω καθαρά ότι θέλουμε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Είναι στοιχείο ασφάλειας και διαβεβαίωσης για πολλούς εταίρους μέσα στην Ε.Ε. και η Επιτροπή θα το υποδεχθεί θετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μοσκοβισί.
Το χρέος άλλωστε είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στο Eurogroup της Δευτέρας. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να «γεφυρώσουν» το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ΕΕ – ΔΝΤ στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο του Ταμείου, το θέμα θα συζητηθεί σε αρκετές διμερείς επαφές. Μία από τις προγραμματισμένες συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου, είναι αυτή του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Τζακ Λιου και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Φυσικά, από το "καυτό" αυτό πενθήμερο δεν θα μπορούσε να "απουσιάσει" η κρίση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. Άλλωστε, το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κατατέθηκε στη Βουλή με τροπολογία, στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που προκάλεσε άγρια κόντρα ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κωστή Χατζηδάκη.
Δύο από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης έκλεισαν χθες. Αφενός δρομολογήθηκε η νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αφετέρου ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!