Οικονομική πολιτική

12 Ιουλίου 2016 08:26

ΤτΕ: Οι αλλαγές που δρομολογούνται για τα capital controls

Τα βασικά σημεία της πρότασης που υπέβαλε το ΥΠΟΙΚ στους δανειστές. Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις, τα εμβάσματα και τα όρια ανάληψης.

ΤτΕ: Οι αλλαγές που δρομολογούνται για τα capital controls
-

Πρόταση για χαλάρωση των capital controls υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών προς τους δανειστές, την οποία γνωστοποίησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά στο εσωτερικό, η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, η αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, βρίσκονται μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου, για τη χαλάρωση των όρων των περιορισμών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Γ.Στουρνάρα, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα συζήτηση επί της έκθεσης της ΤτΕ για την Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016, η χαλάρωση θα προβλέπει:

Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και κρυμμένα οπουδήποτε αλλού, τα οποία θα κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Στόχος η προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται σε θυρίδες, τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ορίου ανάληψης από λογαριασμούς του εξωτερικού από το 10% στο 30%. Σήμερα τα χρήματα αυτά μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, όμως η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο τριπλασιάζεται στο 30%.

Πλήρης απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, η οποία σήμερα μπορεί να γίνει μέχρι το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% αν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτου που βαρύνεται με δάνειο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ανάμεσα στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί είναι και η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, όπως και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των capital controls.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών στις 350.000 ευρώ, (από τις 250.000 ανά πελάτη που είναι σήμερα), όπως και στα ποσά που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων σε μια μέρα από την υποβολή του αιτήματος, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες του εξωτερικού.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό, μέσω του ανοίγματος πολλών διεθνών ιστοσελίδων, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που διευκολύνει τις συναλλαγές, τόσο των νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

-Η αύξηση των μηνιαίων ορίων στην αποστολή εμβασμάτων, έως 1000 ευρώ, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα Ιδρύματα Πληρωμών.

Την ίδια ώρα, ο Γ.Στουρνάρας επανέλαβε την ανάγκη για μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% στο 2%, μετά το 2018. Εκτίμησε μάλιστα ότι, φέτος  «θα υπερβούμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,5% του ΑΕΠ και ίσως φτάσουμε και σε διπλάσιο, αυτό βέβαια σε συνάρτηση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, δεν θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Διαφώνησε με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι, δεν συμμερίζεται καθόλου «αυτά που λέγονται περί αφελληνισμού. Αντιθέτως, είναι η καλύτερη ευκαιρία να μπουν στελέχη με βάση νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή». Συμπλήρωσε δε ότι, «αντί να μιλάμε για αφελληνισμό, που δεν υπάρχει, να δούμε πώς θα έρθουν και ξένα funds και θα βάλουν τα λεφτά τους», ενώ τόνισε ότι «φυσικά και δεν είναι κοράκια τα ξένα funds».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)