Οικονομική πολιτική
“Μαραθώνιος” για την εκταμίευση της υποδόσης
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - κουαρτέτου για τα "αγκάθια". Ποιά θέματα μένουν ανοιχτά, γιατί πιέζουν οι δανειστές. Πότε αναμένονται τα 7,5 δις ευρώ.
Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να «κλείσουν» τα προαπαιτούμενα, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 7,5 δις ευρώ, πριν απο το τέλος Ιουνίου.
Οι συσκέψεις στην κυβέρνηση είναι «πυρετώδεις», αν και οι περισσότερες εκκρεμότητες, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, είναι τεχνικού χαρακτήρα.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε άτυπο «μίνι» υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό για να προγραμματισθούν τα επόμενα βήματα και να δοθεί λύση στα ζητήματα «αγκάθια», μεταξύ των οποίων είναι η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.
Παράλληλα, άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, στις εκπτώσεις εισφορών για τους νέους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους την περίοδο 2017-2020 και στο ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπεται για τους 45.000 μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάγονται στον ΟΓΑ.
«Αγκάθια» παραμένουν και η ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και οι αλλαγές στο νομικό καθεστώς κάλυψης των μελών του ΔΣ του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο επιμένουν οι δανειστές, έχοντας στείλει και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην Αθήνα.
Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Κυριακής
Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό δρομολογήθηκαν λύσεις σε μια σειρά απο τα αιτήματα των πιστωτών, που πρέπει να δρομολογηθούν εντός των επόμενων ημερών.
Οι νέες ελληνικές θέσεις θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των δανειστών σε τηλεδιάσκεψη που θα ο Ευκλείδης Τσακλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, γύρω στις πέντε το απόγευμα της Κυριακής.
Εφόσον συμφωνηθούν οι αλλαγές, πρέπει να υιοθετηθούν (μέσω διατάξεων νόμου, υπουργικών αποφάσεων, διαταγμάτων κτλ) απο την Ελλάδα, ώστε οι δανειστές να συντάξουν την έκθεση προόδου (cοmpliance report) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ακολούθως, θα απαιτηθεί ορισμένα από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης (πχ. Γερμανίας, Ολλανδίας) να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης, δίνοντας έτσι "εντολή" στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!