Γενικά

20 Μαΐου 2016 16:59

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την Ελλάδα από την G7

Κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης δηλώνουν Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Μοσκοβισί. Παροτρύνεις Λιου για το χρέος. “Πάγωμα” πληρωμής δανείων ως το 2040 προτείνει το ΔΝΤ.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την Ελλάδα από την G7
-

Θετικό είναι το κλίμα για την Ελλάδα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που πραγματοποιείται στο Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας , επισημαίνουν αναλυτές, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24 Μαΐου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε σήμερα πως «μια συμφωνία είναι εφικτή» για την επανάληψη του προγράμματος αρωγής το οποίο αποφασίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ευρωζώνη για την Ελλάδα, αλλά παραμένει εδώ και μήνες μπλοκαρισμένο.

Επίσης παρών στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, φάνηκε να συμφωνεί. «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πολύ εποικοδομητική στάση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg News. «Είναι μια κατάσταση εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν που υπήρχε πριν από έναν χρόνο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» στο ζήτημα του χρέους, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ. «Ας ελπίσουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα φθάσουμε στη συμφωνία την οποία έχει ανάγκη και αξίζει η Ελλάδα».

G7 - ΣΟΙΜΠΛΕ - ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ - ΝΤΡΑΓΚΙ

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε «Είμαστε στον σωστό δρόμο με την Ελλάδα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Τρίτης, συμπληρώνοντας βέβαια πως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που παρευρίσκεται στη σύνοδο του G7 χαρακτήρισε «απολύτως ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες για την Ελλάδα. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ G7 ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, παρότρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι ευέλικτοι στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το πώς να μπει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος. Τα σχόλια του Λιου έγιναν σε συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της συνόδου. Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

AP - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Σύνοδος Κορυφής

Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα», υπογραμμίζει εξάλλου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην εφημερίδα Le Monde, τασσόμενος υπέρ της άμεσης διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

«Θεωρώ ότι θα έχουμε καλά νέα την Τρίτη για να πάμε ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΑΘΗΝΑ 9.84”. «Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία στις 24 Μαΐου. Έχουν γίνει πολλά πράγματα και είμαστε στα τελευταία μέτρα της διαδρομής για να έχουμε αυτή την συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι μια δυνατή συμφωνία και μπορεί να συμπεριλάβει το θέμα του χρέους. Δεν ξέρω εάν θα υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα την Τρίτη, αλλά τουλάχιστον ένας οδικός χάρτης όσον αφορά στο χρέος για το τι θα γίνει την επόμενη περίοδο πρέπει να υπάρξει...», συμπλήρωσε.

Bloomberg - έγγραφο - ΔΝΤ - ελληνικό πρόγραμμα

“Πάγωμα” πληρωμής δανείων ως το 2040 προτείνει το ΔΝΤ

Σταθερό παραμένει τι ΔΝΤ, στην αποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. 

Αυτό αποδεικνύει σχετικό έγγραφο με τις θέσεις και τις προτάσεις του Ταμείου, σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους που παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό, προτείνεται η αναβολή της πληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια. Επίσης, η ωρίμανση όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί στο 2080.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στο 1,5% (ανώτερο επίπεδο), τουλάχιστον μέχρι το 2045. Για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξαλειφθεί. 

Επίσης, εκτιμά πως χωρίς τα μέτρα που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Επιπλέον, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δις ευρώ μέχρι το 2030.

Ακόμη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας του κεφαλαίου, αναμένεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το μη χρησιμοποιημένο "μαξιλάρι" για τις τράπεζες, από το πρόγραμμα του ESM.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)