Γενικά

11 Μαΐου 2016 16:22

Στο EWG ο “κόφτης” δαπανών και η αύξηση φόρων

Τα ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Τι θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Ποιοι φόροι αυξάνονται.

Στο EWG ο “κόφτης” δαπανών και η αύξηση φόρων
-

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει αύριο το Euro Working Group στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα, οι έμμεσοι φόροι και ο μηχανισμός.

Από ελληνικής πλευράς στο EWG θα συμμετέχει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος σήμερα είχε συνάντηση με τον  υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ  Nathan Sheets και συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το θετικό αποτέλεσμα του Εurogroup της 9ης Μαΐου, τις βασικές παραμέτρους της διευθέτησης του ζητήματος του δημόσιου χρέους και τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και της ευρωζώνης. 

Πάντως, θετική θεωρείται η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα ο οποίος σε δηλώσεις του χθες εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Μάλιστα, πηγή του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ σήμερα επιβεβαίωσε προς τη Deutsche Welle πως «είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο».

Eurogroup - Βρυξέλλες - Σόιμπλε

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας την πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ότι δεν συνιστά τεχνικό μέτρο, αλλά πηγαίνει σαφώς πέρα από το θέμα διαχείρισης χρέους. «Αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού με μέτρα για το χρέος, τότε για αυτό έχουν εισαχθεί κάποια στοιχεία στην συζήτηση ως πιθανά στοιχεία», είπε μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Γιέγκερ. 

Η αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ των βοηθών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θεωρείται πολύ κρίσιμη, καθώς θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", αλλά και των νέων μνημονίων. 

Το Plan A άμεσης κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου​

Στόχος στο "καλό" χρονικά σενάριο, αυτό της οριστικοποίησης την Πέμπτη των "τεχνικών" κειμένων, είναι να επιχειρηθεί η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου άμεσα στη Βουλή, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος να επιχειρήσει στη σύνοδο Eurogroup της 24ης Μαΐου πολιτική συμφωνία. Δηλαδή να ζητήσει απόφαση του ESM για εκταμίευση δόσης αλλά και έναρξη – επισήμως – των διαπραγματεύσεων για τις παρεμβάσεις/υποσχέσεις 3 σταδίων για το χρέος που θα συνδεθούν με πρωτογενή πλεονάσματα "μαμούθ" επί 10ετίες. 

Αθήνα - Γιώργος Χουλιαράκης - ξενοδοχείο - θεσμοί - συνάντηση - τρόικα

Το plan B της 23ης Μαΐου 

Ωστόσο, καθώς πολλά πεδία μένουν ανοικτά – ειδικά στο θέμα του μηχανισμού περικοπών δαπανών –, υπάρχει ένα Plan Β. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, θα παραταθούν οι "τεχνικές" διαπραγματεύσεις για τα μέτρα με στόχο η συμφωνία να ολοκληρωθεί σε ένα νέο EWG που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισθεί για τις 23 Μαΐου, δηλαδή για μία ημέρα πριν το Eurogroup, για συμφωνία στο παρά… ένα. 

Διαφορετικά, θα πρέπει είτε να αναζητηθεί νέο έκτακτο Eurogroup, είτε να επιχειρηθεί λύση στην προγραμματισμένη σύνοδο του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, ώστε να έρθουν τα χρήματα της δόσης για να καλυφθούν οι πληρωμές του Ιουλίου.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί, μέσω της κανονικής διαδικασίας, πριν από τις 24 Μαΐου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εμμεσοι φόροι, ο «κόφτης», τα «κόκκινα» δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Βασικό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η οριστικοποίηση των προληπτικών μέτρων, που θα περιλαμβάνονται στον έκτακτο μηχανισμό. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφασιστεί που θα… πέσει ο «κόφτης», ποιες δαπάνες θα περικόπτονται πρώτες, σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Η γενική αρχή είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει να εξειδικευτούν. Το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει ως ισοδύναμα για περικοπές, φόρους ώστε να αποφευχθεί περικοπή συγκεκριμένων δαπανών.

Eurogroup - Βρυξέλλες - Τσακαλώτος

Την ίδια ώρα που οι διαδικασίες προχωρούν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και κυρίως ο προσδιορισμός της φύσης του αυτόματου μηχανισμού περικοπών και η νομοθέτησή του βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ.

Το Ταμείο παραμένει εκκωφαντικά σιωπηρό μέχρι τώρα, 48 ώρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup. Στην περίπτωση αντίθεσής του στο προληπτικό πακέτο μέτρων, δηλαδή στο πολυνομοσχέδιο, μπορεί να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 24 Μαΐου συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι έμμεσοι φόροι

Εκτός του πακέτου προληπτικών μέτρων, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και έμμεσοι φόροι, καθώς και μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με  τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα φτάσουν στο 1,8 δισ. Τα πρόσθετα μέτρα από τους έμμεσους φόρους από την άλλη, αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 1,44 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 0,8% του ΑΕΠ.

1.Η αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ, από το 23% στο 24% - δεύτερη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια – θα φέρει κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα τυποποιημένα τρόφιμα, κάποια από τα καύσιμα – εξαιρείται το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη – οι τιμές των εισιτηρίων, τα αναλώσιμα των αγροτών  (λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές).

Επιπλέον, μεγάλος ηττημένος από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι ο χώρος της εστίασης, που τον Ιούλιο του 2015 είδε τον ΦΠΑ να πηγαίνει από το 13% στο 23% και τώρα, από το 23% στο 24%.

2. Σταδιακά θα γίνει η αύξηση του φόρου σε βενζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη. Η λιανική τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί από 10 έως 12 λεπτά το λίτρο, ενώ η αύξηση σε υγραέριο, κηροζίνη και φυσικό αέριο θα είναι άμεση.

3. Καταργείται η έκπτωση  κατά 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα, ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ στην μπίρα γενικώς.

4. Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού, καθώς και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Τσιγάρα - ποτά - καύσιμα - βενζίνη - φόροι

5. Θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δηλαδή θα υπάρξει διπλή αύξηση αφού και τα δύο προϊόντα υπάγονται στο 23%.

6.Ειδικό τέλος διανυκτέρευσης επιβάλλεται στα ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με πάνω από δύο «κλειδιά».

7. Επιβάλλεται μόνιμος φόρος επί των μεικτών κερδών της εκμετάλλευσης των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ο οποίος αντικαθιστά τα πέντε λεπτά ανά στήλη, που ισχύει για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού. Έχει ήδη αποσυρθεί το άρθρο που προέβλεπε αύξηση της φορολογίας από 30% στο 35% και αναμένεται νέα διάταξη που θα περιλαμβάνει προοδευτική φορολόγηση των κερδών του ΟΠΑΠ.

8.Επιβάλλεται τέλος 5% για τους συνδρομητές υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για τη συνδρομητική τηλεόραση.

9. Αυξάνεται η φορολογία στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)