Γενικά

01 Μαρτίου 2016 18:05

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις έργων

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών.

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις έργων
-

Της Φαίης Χρυσοχόου

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέχρι τις 11 Μαρτίου το σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται με ενιαίο τρόπο στον δημόσιο τομέα,  στον τομέα κοινής ωφελείας ανεξαρτήτως της εκτιμώμενης αξίας τους.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς προβλέπεται ο αποκλεισμός διαγωνιζόμενων εφόσον διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό ή να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάθεσης.

Επιπλέον γίνεται υποχρεωτική η υποβολή  στη Σύμβαση του « Συμφώνου Ακεραιότητας» ενώ θεσπίζεται σύστημα αποκλεισμού των οικονομικών φορέων, στο πρόσωπο των οποίων συνέτρεξε κάποιος λόγος αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάθεσης ή εκτέλεσης της σύμβασης παραχώρησης.

Η ρύθμιση διευκολύνει τις αναθέτουσες αρχές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω της συνεργασίας τους με άλλους δημόσιους φορείς, χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή ενός ιδιωτικού φορέα, εισάγοντας ταυτόχρονα εχέγγυα για τη μη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με την οποία βεβαιώνουν ότι πληρούν τα κριτήρια επιλογής εκτός από  οριστικό ανάδοχο που θα  είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την τεκμηρίωση της πλήρωσης όσων είχαν βεβαιωθεί στην υπεύθυνη δήλωση.

Το σχέδιο νόμου ορίζει το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων ως το μοναδικό υποχρεωτικό σημείο της δημοσίευσης όλων των σταδίων των συμβάσεων παραχώρησης σε εθνικό επίπεδο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)