Γενικά
Προβόπουλος: Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει business plan
"Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες", τόνισε σε ομιλία του ο πρώην διοικητής της ΤτΕ.
Την πρώτη δημόσια εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο όμιλος προβληματισμού e-kyklos με θέμα: «Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;», όπου μεταξύ άλλων μίλησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
"Η κρίση ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη μια αρνητικής πορείας ετών. Δεν ήρθε στα ξαφνικά. Προηγήθηκε μια περίοδος κακοδιαχείρισης, σώρευσης μακροοικονομικών ανισορροπιών, που ήταν βέβαιο ότι, αργά η γρήγορα, θα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό" σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος και πρόσθεσε πως “το πρόβλημα της χώρας είναι ακριβώς αυτό: ότι δεν μπόρεσε να αλλάξει τις σκουριασμένες δομές της, να καταστήσει τις αγορές της ανταγωνιστικές, να αναδιατάξει εκ βάθρων έναν παλαιάς κοπής και νοοτροπίας διοικητικό μηχανισμό".
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «η χώρα ακόμα δεν έχει business plan» για την έξοδο από την κρίση, «κι αυτό επέτρεψε στον κάθε κύριο Τόμσεν να μας κουνάει το δάχτυλο».
"Πιστεύω πως μόνον με τολμηρές μεταρρυθμίσεις μπορεί η χώρα να προσδοκά βιώσιμη οικονομική και κοινωνική πρόοδο», σημείωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε:
«Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τους κινδύνους που απειλούν την χώρα».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ακόμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συντόνισε την συζήτηση και ο Γάλλος δημοσιογράφος- ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ.
Βενιζέλος: Δεν υπήρξε ωριμότητα για μεταρρυθμίσεις
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση εξελίχθηκε και συνεχίζει, γιατί δεν υπήρξε η ωριμότητα πολιτικών και κοινωνίας για το κύμα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χρόνιες παθογένειες της χώρας, καθώς επίσης και γιατί κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα υπό την πίεση της εφαρμογής του Μνημονίου.
Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Γάλλου δημοσιογράφου Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος απέδωσε την κρίση στην έλλειψη κρατικών δομών στην Ελλάδα που να λειτουργούν και στον προβληματικό, όπως είπε, τρόπο με τον οποίον η ελληνική οικονομία εισήλθε στο ευρώ, καθώς και πως όλα θα έπρεπε να γίνουν από την αρχή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε τους ιστορικούς λόγους συγκρότησης του ελληνικού κράτους και απάντησε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάξει το κράτος υπό το βάρος της χρεοκοπίας». Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες και στους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, «παρέσυραν την Ελλάδα στην εντύπωση ότι σύντομα θα ξεπερνιόταν η κρίση, και γι’ αυτό το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με το δεύτερο πρόγραμμα προβλέφθηκαν τα παραπάνω και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αν στις 25 Ιανουαρίου του 2015 δεν διεκόπτετο η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2012.
Στο ακροατήριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και μεγάλος αριθμός βουλευτών και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ.