Γενικά
ΓΓ ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ είναι παράγοντας αβεβαιότητας
Σκληρή γλώσσα κατά του ΔΝΤ χρησιμοποίησε ο Φ. Κουντετάκης. Το ταμείο δυσκολεύει την επικοινωνία και τη συνεννόηση, αναφέρει.
Παράγοντα αβεβαιότητας χαρακτήρισε το ΔΝΤ, ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι δεν έχει κάνει σαφές γιατί ζητά συνέχεια επιπλέον μέτρα, χωρίς να αιτιολογεί το πώς τα υπολόγισε.
Ο κ. Κουτεντάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τις προθέσεις του και τι θέλει να κάνει είναι όλη η διαπραγμάτευση σε μία κατάσταση αβεβαιότητας» και τόνισε ότι όλο αυτό πάει πίσω την Αξιολόγηση.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την απορία του «πως μπορεί το ΔΝΤ να ζητά επιπλέον μέτρα π.χ. 1 δις€ και όταν του λες γιατί δεν είναι μισό δις ή 1,5 δις€ να μην μπορεί να εξηγήσει πως υπολόγισε τις εκτιμήσεις του» και συνέχισε ο κ. Κουτεντάκης λέγοντας ότι «όλη αυτή η στάση του ΔΝΤ δυσκολεύει την επικοινωνία και την συνεννόηση».
Απαντώντας δε σε ερωτήσεις σχετικές με τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για «τρύπα» στα έσοδα και ανάγκη λήψης νέων μέτρων ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 είναι τουλάχιστον 0,2%. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ακόμη μεγαλύτερο, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι η οριστικοποίηση θα γίνει από την Εurostat μέχρι τέλη Μαρτίου.
Ως προς τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και να καταβληθεί η επόμενη δόση δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κατά το 2016 για χρεολύσια περισσότερα από 4 δις ευρώ, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει χρηματοδοτηθεί καθόλου.
Ο γ.γ Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο οποίος είναι από τα βασικά μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ταχεία έκβαση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών και ότι μπορεί η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!