ΔΝΤ

15 Φεβρουαρίου 2016 10:08

Διμέτωπη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση

Τα ζητήματα που καθυστερούν την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Διαστάσεις μεταξύ του κουαρτέτου. Τι ζητά η κάθε πλευρά.

Διμέτωπη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση
-

Σε διπλό μέτωπο η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με στόχο την άμεση επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Από τη μία διενεργούνται συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και από την άλλη, εσωτερικές διαβουλεύσεις μεταξύ του κουαρτέτου.

Το άρθρο του Πολ Τόμσεν αποτύπωσε την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και το ΔΝΤ με την Ευρώπη. Τη στιγμή που η Κομισιόν ζητά μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για την τριετία 2016 – 2018, το Ταμείο προσδιορίζει το ύψος τους στα 9 δισ.. Διάσταση υπάρχει όμως και στο θέμα των συντάξεων με το ΔΝΤ να ζητά περικοπή των συντάξεων, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους χωρίζει τις δύο πλευρές των δανειστών, με το ΔΝΤ να ζητά πιο μεγαλύτερη ελάφρυνση από ό,τι η Ευρώπη.

Κι ενώ οι δανειστές διαφωνούν στο να κρατήσουν μια κοινή γραμμή για τη θέση τους στα παραπάνω ζητήματα, η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, μένει ανοιχτεί σε τεχνικό επίπεδο. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη διαδικασία κοστολόγησης των εναλλακτικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, οι οποίες θα σταλούν στο κουαρτέτο, για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, εξετάζουν τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, με στόχο την οριστικοποίηση της πρόβλεψής τους για το αν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικό κενό για το 2016 κι αν ναι τι μέγεθος έχει αυτό και πώς θα καλυφθεί.

Αποτέλεσμα των παραπάνω διαβουλεύσεων είναι η καθυστέρηση της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Παρά το ότι κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η επιστροφή θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, η αβεβαιότητα ως προς την ημερομηνία παραμένει, κάτι που προκαλεί καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και ανησυχία σε οικονομικό επίπεδο.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)