Γενικά

05 Ιανουαρίου 2016 10:42

“Αλαλούμ” για αποδείξεις κι αφορολόγητο

Κανείς δεν γνωρίζει αν πρέπει να κρατά αποδείξεις ή αν πρέπει να πληρώνει με κάρτα για να "χτίζει" το αφορολόγητο.

“Αλαλούμ” για αποδείξεις κι αφορολόγητο
-

Αίνιγμα αποτελεί το τι θα γίνει με το αφορολόγητο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση. Ακόμα κανείς δεν έχει καταλάβει αν πρέπει να κρατά τις αποδείξεις ή αν πρέπει να πληρώνει με κάρτα και ποιες είναι οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές από την εφορία.

Χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος. Χθες δήλωσε ότι η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες - ακόμη και οι αγορές από σουπερμάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ - πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα.

Με το νέο καθεστώς πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους. Η τράπεζα θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα. Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον υπόχρεο φορολογούμενο.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με κάρτες τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο αναμένεται να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών, καθώς και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)