Γενικά
«Σάρκα και οστά» για το πανίσχυρο Δημοσιονομικό Συμβούλιο
«Αφανής» Κυβέρνηση είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που μπορεί να κόβει δαπάνες αυτόματα σε περίπτωση υπερβάσεων.
Του Νίκου Ρογκάκου
Σε λειτουργία μπαίνει το πανίσχυρο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και έτσι το νέο όργανο συγκροτείται σε σώμα.
Ο νέος φορέας θα εποπτεύει τα πάντα στον δημοσιονομικό τομέα, κατ' απαίτηση της τρόικας, θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα ελέγχει τις δαπάνες των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου και θα επιβάλλει περικοπές σε περίπτωση υπερβάσεων, λειτουργώντας σαν αφανής «κυβέρνηση» πάνω από την κυβέρνηση.
Φυσικά, η διοίκησή του θα παίζει τον ρόλο αυτό με απολαβές διόλου ευκαταφρόνητες. Όπως προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του, ο πρόεδρος θα λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές ίσες με εκείνες του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή 4.750 ευρώ μεικτά (χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, που ανέρχονται στα 1.304,35 ευρώ). Τα τέσσερα μέλη θα εισπράττουν το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 3.325 ευρώ έκαστο.
Όπως προβλέπει η απόφαση του κ. Τσακαλώτου, οι πέντε οικονομολόγοι που θα αποτελέσουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου οργάνου είναι:
1. Ο 69χρονος ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Παναγιώτης Κορλίρας, ως πρόεδρος με εξαετή θητεία. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θητεία του στο τιμόνι της Ιονικής Τράπεζας. Διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ).
2. Ο 62χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Σερεμέτης, ως μέλος εξαετούς θητείας. Στο βιογραφικό του προβάλλει την αντιδικτατορική δράση του. Ήταν ένας από τους 220 πανεπιστημιακούς που συνυπέγραψαν λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το 2013 δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμαχήσει και με τον διάβολο, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση. Έχει σπουδάσει σε Ελλάδα και Γαλλία και έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Υγείας (1993-1996) και Εθνικής Οικονομίας (1989-1990) και πρόεδρος του Γ΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας Αττικής με έδρα τον Πειραιά (2001-2003).
3. Ο 69χρονος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλης Μανεσιώτης, ως μέλος πενταετούς θητείας. Σπούδασε σε Αθήνα και ΗΠΑ, δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια και ήταν αναπληρωτής συντονιστής της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο.
4. Ο καθηγητής του ΟΠΑ, Ευθύμιος Τσιώνας, ως μέλος πενταετούς θητείας. Με σπουδές σε Ελλάδα και ΗΠΑ και ακαδημαϊκή προϋπηρεσία στον Καναδά, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) την περίοδο 1998-2000. Διδάσκει στο ίδιο Τμήμα του ΟΠΑ με τον κ. Κορλίρα. Ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, είχε συνυπογράψει κείμενο 242 πανεπιστημιακών υπέρ του «Ναι».
5. Ο 49χρονος επικεφαλής του Τομέα Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΚΕΠΕ, Γιάννης Μονογυιός, ως μέλος τετραετούς θητείας. Σπούδασε σε Ελλάδα και Βρετανία, συνεργάστηκε και συνυπέγραψε μελέτες με τον κ. Κορλίρα στη διάρκεια της θητείας του τελευταίου στο ΚΕΠΕ, ενώ υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Πειραιώς (2007-2008), μέλος του ΣΟΕ (2003-2007) και σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!