Γενικά

09 Νοεμβρίου 2015 07:48

Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

Έντονες διαβουλεύσεις για να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Δεν έχει υπάρξει επίτευξη συμφωνίας. "Ανοιχτά" τα θέματα "αγκάθια".

Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα
-

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup αν και τα ζητήματα «αγκάθια» παραμένουν.

Συγκεκριμένα οι 100 δόσεις, οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η κατάργηση των κατώτατων τιμών στα γενόσημα  είναι μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν «ανοιχτά».

Παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη για συμφωνία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup, κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Real FM, υπογράμμισε οτι "το μεγάλο αγκάθι παραμένει η απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας" τονίζοντας οτι η κυβέρνηση θα αναζητήσει πολιτική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group),  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε περίπτωση αδιεξόδου σήμερα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα στην άτυπη Σύνοδο της Τετάρτης στη Μάλτα, με θέμα το προσφυγικό.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)