Γενικά

02 Νοεμβρίου 2015 08:44

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι αναφέρει οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ποιες είναι οι τέσσερις βασικότερες ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
-

Με τα "κόκκινα" δάνεια να φτάνουν τα 107 δις ευρώ, δηλαδή το 52% των συνολικών δανείων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, αναζητούνται λύσεις ώστε να επανέλθει σε σωστή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος «σπρώχνει» τις εμπορικές τράπεζες σε  ρυθμίσεις - εξπρές «κόκκινων» στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ κάθε δανειολήπτη.

Ηδη η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, από σήμερα και έως το τέλος του Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να ανακτήσει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρησιακά δάνεια.  

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «πιάσουν τους στόχους». 

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που θα προτείνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τράπεζες στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια είναι:

- Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας. 

- Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ δανειολήπτη και τράεζας (π.χ. 5 έτη).

- Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.

- Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)