Πρόσωπα
Ηπιότερη προβλέπει την ύφεση για το 2015 ο Χουλιαράκης
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το παρελθόν.
«Πληθώρα νέων δεδομένων δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ηπιότερη ύφεση το 2015 από ότι προβλεπόταν κι αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την δευτερολογία του στις συναρμόδιες επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτήρισε δε, «σκόπιμη ασάφεια» τις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι το ύψος της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες στην ελληνική οικονομία το 2015. "Αναφέρθηκε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 25 δισ. ευρώ, ενώ η δανειακή σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπει χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
"Με το ποσό των 25 δισ. στηρίζεται στην υπόθεση παραγωγής πλεονασμάτων για το 2015 της τάξης του 3% και για το 2016, 2017 και 2018 της τάξης του 4,5% και στην υπόθεση ότι ένα μεγάλο μερίδιο του εθνικού πλούτου περιλαμβανομένου και της ΔΕΗ και των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο και του ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιούνταν", απάντησε για να προσθέσει, πως "καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν ισχύει σήμερα". Εξήγησε πως αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 έως 2018 δεν ήταν 3% και 4,5%, αλλά ήταν 7,4% οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα ήταν μηδενικές. "Ας τελειώσουμε λοιπόν με αυτό το παραμύθι", κατέληξε.
Όπως μάλιστα τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ακριβώς η επιδίωξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμών το διάστημα 2010 - 2015 είναι η αιτία της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής που παγιδεύτηκε η χώρα για πέντε χρόνια, «είναι η αιτία που στην ελληνική οικονομία υπήρξε μεγάλη διάρρηξη τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού ιστού».
"Η σημερινή συμφωνία ανατρέπει αυτή τη λογική. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η συμφωνία διαφέρει από τις δύο προηγούμενες", υπογράμμισε και παρατήρησε πως: Στηρίζεται σε χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, η ανάγκη προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής να είναι μηδενική ή εξαιρετικά ήπια και ακόμη -όπως είπε- πέτυχε την αναχρηματοδότηση του υπαρκτού στοκ του δημόσιου χρέους 53 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια και πολύ μεγαλύτερες ωριμάνσεις. "Αυτό σημαίνει πρακτικά επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους" εξήγησε και πέραν αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως πέτυχε να βάλει ξανά στο κέντρο της διαπραγμάτευσης την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και των επιτοκίων και της διάρκειας των ωριμάνσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τους επόμενους δηλαδή μήνες ενδεχομένως τον επόμενο Δεκέμβριο.
"Έβαλε ξανά στο τραπέζι θέματα που ήταν στο καλάθι των αχρήστων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, μετά από ένα - δύο χρόνια το θέμα του κατώτατου μισθού", συμπλήρωσε επίσης.
Ηπιότερο το πρόγραμμα
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το παρελθόν και θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας βραχυχρόνια, αλλά και για την επόμενη την τριετία. Θα επιτρέψει επίσης την σταδιακή εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) σε τρεις δεκαετίες, καθώς και την μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές συντάξεις, όπως και τον σταδιακό τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Τέλος, ανέφερε επίσης ότι, η σταδιακή ενοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μην ξαναβρεθεί στη θέση να μην έχει πόρους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις κάτω από συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!