Γενικά

10 Οκτωβρίου 2015 14:15

«Τρέχει» η Κυβέρνηση για προαπαιτούμενα και χρέος

Το οικονομικό επιτελείο είναι ήδη σε επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια . Σε πρώτο πλάνο οι ιδιωτικοποιήσεις. Κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου-Λαγκάρντ.

«Τρέχει» η Κυβέρνηση για προαπαιτούμενα και χρέος
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Με το βλέμμα στην επερχόμενη αξιολόγηση του κουαρτέτου είναι η Κυβέρνηση ώστε αμέσως μετά να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ προς την Ελλάδα και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το οικονομικό επιτελείο είναι ήδη σε επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι ελεγκτές «σαρώνουν» σε αυτή την φάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, διοικητικής μεταρρύθμισης και Ενέργειας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ψηλά στην ατζέντα 

Ιδιαίτερο βάρος οι δανειστές δίνουν στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, και το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει τη λύση της τρίμηνης παράτασης της εγγυητικής της επιστολής για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια με το (τυπικό) επιχείρημα ότι οι διαδικασίες καθυστέρησαν λόγων των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη γερμανική Fraport, το νικητή του διαγωνισμού, το χρόνο που χρειάζεται για να συγκεντρώσει το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ του τιμήματος. Στην Αθήνα περιμένουν πλέον ότι οι τελικές υπογραφές θα πέσουν τον Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά τον ΟΛΠ αναμένονται δύο αποφάσεις από το υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας ώστε να προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης και να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος Νοεμβρίου. Αρχικά θα παραχωρηθεί το 51% και στη συνέχεια, ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν, το υπόλοιπο 16%.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό, σειρά έχει η επεξεργασία του χωροταξικού σχεδίου από το ΤΑΙΠΕΔ και την Lamda Development ώστε να υποβληθεί στο ΣτΕ προς έγκριση. Παράλληλα στα «ψιλά» των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα στην έκταση που θα αξιοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή προχωρούν κανονικά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και το θέμα του ΔΕΣΦΑ.  

Βραχνάς οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Το κουαρτέτο ζητά ισοδύναμα 4,5 δισ. ευρώ που θα αντισταθμίζουν το κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ που έγιναν το 2012, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου 2.

Η κυβέρνηση επιχείρησε αρχικώς να λύσει το θέμα με προφορικές διαβεβαιώσεις, περνώντας το μήνυμα στους Θεσμούς ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός.

Ωστόσο η τρόικα δεν δέχτηκε τις διαβεβαιώσεις, επέμεινε για ισοδύναμα, κι έτσι προωθείται άμεσα ρύθμιση που θα διευθετεί το θέμα. Ως έσχατη λύση κάποιοι θα έβλεπαν την επαναφορά παραπλήσιων διατάξεων με αυτές του 2012 οι οποίες κρίθηκαν παράνομες. 

Κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου-Λαγκάρντ 

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη δέσμευση της Γενικής Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάγκη νέων μέτρων 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 θα μπορούσε να αναθεωρηθεί κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου με βάση τις νέες εκτιμήσεις για την ύφεση.

Μετά τα καλά λόγια που άκουσε στο Eurogroup της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει την «επιχείρηση γοητεία» κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού. 

Το Ταμείο στην έκθεση του για τα δημοσιονομικά θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα για νέα δημοσιονομικά μέτρα 1,35 δισ. τη διετία 2015-2016. Πιο απλά, για το 2015 προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,25% του ΑΕΠ, γεγονός που ανοίγει «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 αναμένει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα είναι μηδενικό έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, άρα προσθέτει νέο κενό 900 εκατ. ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)