Γενικά

01 Σεπτεμβρίου 2015 09:20

Το σχέδιο για ενοποίηση Ταμείων και συντάξεων

Ποιος θα είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Το σχέδιο για ενοποίηση Ταμείων και συντάξεων
-

 

Συνεδριάζει σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό στην οποία θα τεθεί η πρόταση για την εισαγωγή μικτού συστήματος στις συντάξεις με ένα βασικό ποσό που θα χρηματοδοτεί το κράτος και θα κυμαίνεται στο ύψος των 380-400 ευρώ και ένα «ανταποδοτικό» που θα είναι ανάλογο των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.  Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και απορρόφηση των επικουρικών συντάξεων από τις κύριες.

 Η πρόταση της επιτροπής θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Όμως, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος, αν δεν επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά, που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, τότε η μείωση των συντάξεων θα είναι αναπόφευκτη.

Οι αλλαγές θα προωθηθούν με διαδικασίες-εξπρές ώστε μέχρι τις  20 Οκτωβρίου να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το μικτό σύστημα στις συντάξεις βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης η οποία θα συνδεθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.

Η σύνταξη θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους όταν συμπληρώνουν το 67ο έτος και το ύψος της εξετάζεται να συνδεθεί με το όριο της φτώχειας, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η σύνταξη θα ήταν στα 384 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4.610 ευρώ το χρόνο, που είναι το όριο φτώχειας για το 2014. Δεν αποκλείεται όμως να καθοριστεί και κάτω από τα 360 ευρώ στην περίπτωση που η επιτροπή υιοθετήσει πλήρως και χωρίς αλλαγές τις προβλέψεις του νόμου 3863.

Το δεύτερο τμήμα σύνταξης θα είναι αμιγώς ανταποδοτικό, δηλαδή θα εξαρτάται από τις εισφορές που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. Ο υπολογισμός των εισφορών θα είναι δικαιότερος και πιο αναλογικός ώστε να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία με καταβολή εισφορών και όχι η εισφοροαποφυγή.

Ενοποιήσεις των Ταμείων

Αναφορικά με τις ενοποιήσεις των Ταμείων, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εξετάζεται όλα να περάσουν κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ και να λειτουργούν για ένα μεταβατικό στάδιο δύο ετών ως ξεχωριστοί τομείς ασφάλισης, εκτός και αν επιλεγεί η λειτουργία τριών Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ μαζί με ΕΤΑΑ. Στο μεταβατικό στάδιο θα υπάρξουν ενοποιήσεις τόσο στις εισφορές όσο και στο ύψος των παροχών, ώστε το αργότερο από τα μέσα του 2017 να υπάρχει ένα Ταμείο για όλους με ίδιες εισφορές και ίδιες παροχές.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)