Οικονομική πολιτική
Γιατί η Γερμανία αρνείται τη διαγραφή του ελληνικού χρέους
Ακόμη και ο Σόιμπλε έχει παραδεχτεί πως στην περίπτωση της Ελλάδας το “κούρεμα” είναι απαραίτητο, αλλά πάντα φροντίζει να ξεκαθαρίζει πως είναι εκτός συζήτησης.
Επιφανείς οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένως τονίσει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ακόμη και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του υπογραμμίζει πως πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του.
Η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος Μέρκελ και Σόιμπλε, αντιπροτείνει την αποπληρωμή των δανείων σε περισσότερα χρόνια, ενδεχομένως και με χαμηλότερα επιτόκια. Αλλά αποφεύγει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press παραθέτει 5 λόγους για τους οποίους η Γερμανία αποκλείει αυτό το σενάριο:
1. Πρόκειται για χρήματα φορολογουμένων σε μία χώρα όπου κάθε πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ειδικά μεταξύ των ψηφοφόρων του συντηρητικού συνασπισμού CDU/CSU της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα, άλλες χώρες που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, όπως η Ισπανία, υιοθετούν μία σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας επειδή εφάρμοσαν σκληρά μέτρα για να μειώσουν το δικό τους χρέος.
2. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνηθίζει να τονίζει πως «οι κανόνες είναι κανόνες» κάθε φορά που επικαλείται τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ωστόσο η Ε.Ε. βρήκε τον τρόπο στο παρελθόν να τις παρακάμψει μέσω ενός μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης.
3. Εάν έδινε προνομιακή μεταχείριση στην Ελλάδα, τότε πιθανότατα κι άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία) θα αναρωτιόντουσαν γιατί δεν έτυχαν ανάλογης εκείνες.
Στην περίπτωση, ειδικότερα, που ικανοποιούσαν ένα από τα βασικά αιτήματα της κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ενθάρρυναν άλλα πολιτικά κινήματα κατά της λιτότητας, όπως το Podemos στην Ισπανία. Σημειωτέον ότι τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν εκλογές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, με τις πολιτικές ισορροπίες να είναι εύθραυστες.
4. Οι μελλοντικές κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης δε θα αισθάνονταν τόσο υποχρεωμένες να περιορίσουν το δημόσιο χρέος.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, υποστηρίζει ότι η στρατηγική της δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω της εφαρμογής μέτρων λιτότητας έχει αποφέρει καρπούς σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, όπου επιμένει ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στο μέλλον.
5. Γιατί να υποσχεθεί ένα «κούρεμα» του χρέους στην Ελλάδα προτού κάνει περισσότερα για να βελτιώσει μόνη της την κατάσταση. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Το ΔΝΤ επέμεινε την Τρίτη πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους που θα έφθανε πολύ μακρύτερα από το σημείο στο οποίο θα ήταν διατεθειμένοι να φθάσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το ΔΝΤ δεν πρότεινε να διαγράψει το ίδιο ορισμένα από τα δάνεια που χορήγησε στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι εκπροσωπεί μεταξύ άλλων ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Την ίδια ώρα θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να το κάνουν.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!