Γενικά

28 Ιουνίου 2015 18:26 Τελευταία ενημέρωση : -

Έκτακτη σύσκεψη Βαρουφάκη-Στουρνάρα-τραπεζιτών

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στη σκιά όσων μεταδίδονται για επιβολή capital control και κλείσιμο των τραπεζών από τη Δευτέρα και μετά.

-

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτήν την ώρα και ύστερα από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση ή μη της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε αργότερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί, λόγω της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ, στην οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του ELA για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες στο όριο που βρισκόταν την Παρασκευή, σε μια κίνηση "ανοχής" της ΕΚΤ, η οποία όμως ρίχνει στο ελληνικό γήπεδο το "μπαλάκι" για τα όποια μέτρα τυχόν (πρέπει να) ληφθούν για την διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών και γενικότερα της οικονομίας, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνεδρίαση γίνεται στην σκιά όσων μεταδίδει το BBC ότι δήλωσε στο ραδιόφωνο του ο Γιάνης Βαρουφάκης Υπουργός Οικονομικών ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει μέτρα όπως η επιβολή capital control και το κλείσιμο των τραπεζών από την Δευτέρα και μετά.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αργότερα με ανακοίνωση του ο Υπουργός Οικονομικών, η Κυβέρνηση δεν προκρίνει capital control, καθώς όπως αναφέρει δεν συνάδει με το καθεστώς μιας νομισματικής ένωσης.

Στην σύσκεψη της οποίας προεδρεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λαμβάνουν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας και εκ μέρους των τραπεζιτών η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μπορεί  να εισηγηθεί οποιοδήποτε μέτρο κρίνει αναγκαίο, για την διατήρηση της ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος και της απόλυτης ευστάθεια του.

Μεταξύ των επιλογών αυτών είναι ο περιορισμός στην μεταφορά κεφαλαίων, δηλαδή capital control, το κλείσιμο των τραπεζών για ορισμένες ημέρες κ.α.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)