Γενικά

30 Μαΐου 2015 16:33

Ρωσικές τράπεζες και εταιρείες στο επενδυτικό σχήμα για τον Greek Stream

Ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα.

-


«Ως πολύ θετικά» εκτίμησαν ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak «τα βήματα που έχουν επιτευχθεί στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το επόμενο διάστημα για την πολιτική στήριξη του αγωγού».  

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν «να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας του 2008, ώστε να αποτελέσει το πλαίσιο στις σημερινές συνθήκες της πολιτικής στήριξης από τα δύο μέρη του αγωγού και άλλων ενεργειακών αναπτυξιακών έργων».   

Επιπλέον, στη συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Λαφαζάνης με τον επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller «συζητήθηκε το εκδηλωμένο ενδιαφέρον εταιρειών για τον αγωγό και η διατυπωμένη πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών, αλλά και ρωσικών εμπορικών τραπεζών, για συμμετοχή, μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα».

Ο Alexey Miller, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για την ολοκλήρωση του αγωγού το αργότερο μέχρι το 2019 και επανέλαβε τη δέσμευση της Gazprom για διάθεση στον αγωγό επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την ασφαλή κάλυψη των απαραίτητων αναγκών των χωρών της Ευρώπης. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιβεβαίωσε, εξάλλου, προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergei Storchak, το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει ως μέλος (μη ιδρυτικό) στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, πράγμα που θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για τη χώρα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση και συζήτησαν τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.  

Ο κ. Storchak δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία, που προεδρεύει αυτή την περίοδο στους BRICS, θα στηρίξει αποφασιστικά αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα τράπεζα. Παράλληλα, διευκρίνισε ακόμα ότι το μερίδιο που θα καταβάλλει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της ως εταίρος στη νέα τράπεζα θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να επωφεληθεί με αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις από την τράπεζα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)