Γενικά

13 Μαΐου 2015 20:35

Το σχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια" νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο κύβος ερρίφθη για τη ρύθμιση-πακέτο των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Με την κυβέρνηση να έχει δώσει σχεδόν τα χέρια με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο 4 πυλώνων, με το οποίο σκοπεύει να αναχαιτίσει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εκτιμάται ότι στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έκαναν νέο άλμα, στα 84 δις ευρώ.

«Πρόκειται για μια καθολική, συνολική διευθέτηση του προβλήματος της μη εξυπηρέτησης των οφειλών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προς τις τράπεζες», τόνισε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Το σχέδιο προβλέπει φαστ-τρακ εκδίκαση των προσφυγών που «λιμνάζουν» στα ειρηνοδικεία, με δημιουργία ειδικών τμημάτων και ομαδοποίηση υποθέσεων, διακανονισμό με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που μπορεί να περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου αλλά και υποχρεωτική ελάχιστη δόση, ως ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος.

Βασικός πυλώνας θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με αύξηση στα όρια των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που προβλέπει το πλαίσιο Χατζηδάκη.

Σε ισχύ, με βελτιώσεις, θα τεθεί και ο γνωστός νόμος Δένδια, που προβλέπει τη ρύθμιση 2 σε 1, «κόκκινων δανείων» αλλά και οφειλών προς εφορία και ταμεία, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο έως 2,5 εκατομμύρια. Ο διακανονισμός αυτός θα έχει επιπλέον κίνητρα με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνει η δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφέρονταν τα «κόκκινα δάνεια» όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)