Γενικά
Απειλή Grexit από το ΔΝΤ - 10ήμερη «διορία» από Κομισιόν
Μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup. «Δυσοίωνα» μηνύματα από αξιωματούχους των δανειστών και διεθνή ΜΜΕ για την πιθανότητα Grexit.
Εν μέσω μπαράζ αυστηρών και προειδοποιητικών μηνυμάτων προς την Αθήνα από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης ήταν σε εξέλιξη, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παρόντες στην σύσκεψη ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να επιταχύνει το βηματισμό της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Απρίλιου.
Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα Grexit έστειλε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αναθεωρημένων προβλέψεων ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016 από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ενώ προηγουμένως ο Πόουλ Τόμσεν είχε διαμηνύσει πως τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά και πως η κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία.
«Διορία» 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση, μέχρι το Eurogroup δηλαδή της 24ης Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έδωσε από πλευράς της η Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις, διεμήνυσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης στην ερχόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μέσα σε αυτό το φόντο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε από την Ευρώπη να επιδείξει ευελιξία στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, όχι απλά αλληλεγγύη.
Είχε προηγηθεί κύμα κι άλλων προειδοποιήσεων προς την ελληνική πλευρά πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι οι θεσμοί ακόμα περιμένουν την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς.
Από πλευράς του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε δηλώσεις του στο Spiegel, υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με μικρή πρόοδο, αλλά, «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποφασιστική πρόοδο προς τη κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας. Αυτή εκκρεμεί ακόμη, τη στιγμή που ο χρόνος είναι περιορισμένος».
Oι Financial Times, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας, επανήλθαν και σε νέο τους άρθρο αναφέρονται στη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι είναι αμφισβητήσιμο αν θα κάνει «kolotoumba» και πως όλα θα φανούν σε λίγες ημέρες.
Την ίδια ώρα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, μίλησε για ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα και αναφέρθηκε επίσης σε ένα ενδεχόμενο Grexit, προειδοποιώντας ότι μία ελληνική χρεοκοπία ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Πάντως, κόντρα στα πολλαπλά δυσοίωνα μηνύματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε σε συνέντευξη του πως μια ενδεχόμενη μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα αποτελέσει το τέλος για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας διαθέτει εναλλακτικές λύσεις.