Γενικά

07 Μαρτίου 2015 08:17

Φοιτητές, συνταξιούχοι και νοικοκυρές σε ρόλο φορο-ράμπο… με το αζημίωτο

Το σχέδιο για την πρόσληψη φοροελεγκτών «μερικής απασχόλησης», που χωρίς να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνουν «τα μάτια και τα αυτιά» της εφορίας στην αγορά.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Είστε συνταξιούχος, μήπως είστε φοιτήτρια που κάνετε τα μπάνια σας σε μία ηλιόλουστη παραλία ή μήπως είστε νοικοκυρά που ψωνίζετε ανέμελα στα μαγαζιά; Βέβαια δεν αποκλείεται να είστε ακόμη και τουρίστας, που ήρθατε για διακοπές στην Ελλάδα και θέλετε να βγάλετε τα έξοδα του ταξιδιού σας και αν όχι όλα, ένα μέρος από αυτό. 

Αν είστε κάτι από τα παραπάνω και θέλετε να ενισχύσετε το εισόδημά σας, το υπουργείο Οικονομικών σας δίνει τώρα αυτήν την ευκαιρία. Δηλαδή της ενίσχυσης των οικονομικών σας, όμως με μία προϋπόθεση: Να κάνετε φοροελέγχους. 

Και εξηγούμε, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου για την φοροδιαφυγή, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας, θα μπορούν φοιτητές συνταξιούχοι ακόμη και νοικοκυρές, να «καταδίδουν» φοροφυγάδες και να ενημερώνουν αν δεν τους κόψει ένα κατάστημα απόδειξη, ώστε να επεμβαίνουν οι ράμπο των ελεγκτικών μηχανισμών και να κόβουν το ανάλογο «κοστούμι» σε πρόστιμο.

Το σχέδιο για την πρόσληψη φοροελεγκτών «μερικής απασχόλησης», που χωρίς να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνουν «τα μάτια και τα αυτιά» της εφορίας στην αγορά.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι συνεργαστούν με την εφορία, θα περάσουν μία ειδική εκπαίδευση και μετά θα πρέπει να μπαίνουν σε μία σειρά από μαγαζιά, εμπορικά, μαγαζιά της νύχτας, τουριστικά θέρετρα, ξενοδοχεία, ιδιωτικά ιατρεία, κομμωτήρια, και όπου υπάρχει υποψία μεγάλης φοροδιαφυγής. 

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να μην γνωρίζει κανείς τους «ερασιτέχνες» ελεγκτές, ώστε να κόψει το «συνήθειο» στους επιρρεπείς στην φοροδιαφυγή επαγγελματίες να κρύβουν τα κέρδη τους και να κρατούν τον ΦΠΑ. Αν το επιτύχει, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι «θα πάρουν φωτιά οι ταμειακές» και θα αυξηθεί θεαματικά ο τζίρος που δηλώνεται στην αγορά.

«Εγώ ένα πράγμα ξέρω, ότι εάν δεν υπάρξει φόβος σε οποιονδήποτε πωλεί αγαθά και υπηρεσίες ότι ο επόμενος πελάτης δουλεύει για την εφορία, το πρόβλημα δεν θα λυθεί» έλεγε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για την φοροκλοπή του ΦΠΑ –και φαίνεται ότι αποφάσισε να το κάνει πράξη. 

Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα μέτρο έχει τύχει ευρύτατης χρήσης στις ΗΠΑ, από όπου μεταφέρεται στα δικά μας πρότυπα. Το αμερικανικό IRS επιστρατεύει απλούς πολίτες στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, για να εντοπίζουν επ’ αυτοφώρω τους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)