Γενικά
Δύο σενάρια για τον φόρο ακινήτων το 2015
Τι εξετάζει η Κυβέρνηση, μετά τον «γρίφο» Βαρουφάκη ότι ο ΦΜΑΠ δεν θα είναι έτοιμος στο επόμενο τρίμηνο κι ότι μέχρι να αλλάξει ο νόμος, ισχύει ο ΕΝΦΙΑ
Δύο σενάρια για τον φόρο ακινήτων του 2015 αφήνει στο τραπέζι η εκτίμηση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο νέος νόμος δεν θα είναι έτοιμος πριν από τον Ιούνιο και η δήλωση του ότι μέχρι τότε ισχύει κανονικά ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πάντως χαρακτήρισε ως απαράδεκτο φόρο.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών στο STAR, «ο ΕΝΦΙΑ είναι απαράδεκτος φόρος. Έχουμε μια δέσμευση για τέσσερις μήνες, να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει και τρείς μήνες. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος, ισχύει ο προηγούμενος».
Δεδομένων αυτών, η μία εκδοχή είναι να γίνει τις επόμενες εβδομάδες εκκαθάριση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όπως θα λέγεται, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών με τους οποίους υπολογίστηκε ο περσινός ΕΝΦΙΑ, ώστε οι ιδιοκτήτες να αρχίσουν από τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο να πληρώνουν τις πρώτες δόσεις φόρου ακινήτων για το 2015, κάτι που θα συμβάλλει στην τόνωση των δημοσίων εσόδων.
Καθώς η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς την συναίνεση των δανειστών, το δεύτερο σενάριο είναι να μην βεβαιωθεί φόρος ακινήτων πριν από τον Ιούνιο, αλλά ο ΦΜΑΠ να προσδιοριστεί βάσει νέας κλίμακας και με αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες τον Ιούνιο, όπως επιβάλλει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε από τον Ιούλιο να αρχίσει η εξόφληση του φόρου ακινήτων για φέτος σε έξι ή οκτώ μηνιαίες δόσεις.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο πάντως, της βεβαίωσης του φόρου από τον Απρίλιο βάσει των περσινών δεδομένων, θα χρειαστεί να υπάρξει σε δεύτερο χρόνο ένα μπαράζ συμψηφισμών, λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και της απαλλαγής ορισμένων κατηγοριών ιδιοκτητών από τον φόρο, λόγω της αξίας των ακινήτων τους.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τα φορολογικά, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «οδηγούμαστε στο εξής: Η φτωχή οικογένεια να πληρώνει για την ακόμα φτωχότερη και το μεγάλο κεφάλαιο να βγαίνει για μια ακόμα φορά «λάδι».