Γενικά
Σόιμπλε: Για να υπάρξει συμφωνία – γέφυρα, θα χρειαστεί πρόγραμμα
Στην ίδια γραμμή πλεύσης που ακολουθείται μέχρι τώρα και οι δηλώσεις άλλων Γερμανών αξιωματούχων.
Σε δηλώσεις του από τη Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη των G20, o υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε λίγο πιο συναινετικός στο τρόπο που αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα.
«Αν η Ελλάδα θέλει να συμφωνήσουμε σε ένα bridging deal (συμφωνία – γέφυρα) τότε θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα όπως τόνισε και ο Μ. Ντράγκι», υποστήριξε ο Γερμανός πολιτικός, σύμφωνα με το Reuters.
Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα και δεν έχει καταλάβει πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να εξαναγκάσει κανέναν να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχει θέμα αν εκείνος δεν το θέλει.
Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές όταν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος, τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Τέλος εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων
Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα απέτυχε.
Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε, «Η δική μας θέση σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».
«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.
Σταθερή παραμένει η θέση του Βερολίνου και σε ότι αφορά τη διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Στράιτερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ως τώρα, από την ελληνική πλευρά υπάρχουν κυρίως διατυπώσεις σκέψεων, ενώ ανέφερε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως το εσωτερικό.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!