Γενικά

02 Δεκεμβρίου 2014 17:48

Οι θετικές επιδράσεις της παραγωγής ταινιών στην ελληνική οικονομία

Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΟΒΕ και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

-


Να αρθούν τα αντικίνητρα προκειμένου να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα ζήτησαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), παρουσιάζοντας συμπεράσματα έρευνας για τις επιδράσεις της παραγωγής κινηματογραφικών φιλμ στην ελληνική οικονομία.

Η μελέτη διαπιστώνει πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, που δυσχεραίνουν τα γυρίσματα ξένων ταινιών στην Ελλάδα, και αναδεικνύει τα ασθενή οικονομικά κίνητρα που παρέχονται στις εταιρείες παραγωγής, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το σημαντικό ρόλο από την ύπαρξη ενός γραφείου εξυπηρέτησης (film commission) για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών, την ανάδειξη και προβολή μιας περιοχής και τη διαχείριση  μεγάλου εύρους διαδικασιών.

Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα γραφείο εξυπηρέτησης, το οποίο δεν φαίνεται να λειτουργεί καν, όπως είπε ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη .

Ο κ. Τσακανίκας αναφερόμενος στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο κινηματογραφικός κλάδος στην οικονομία, τόνισε, χαρακτηριστικά,  ότι η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως, με μέσο προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας.  Εάν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 686 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες .

Σημαντικά οφέλη προκύπτουν και από την προσέλκυση ξένων παραγωγών. Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Σε όρους απασχόλησης, μία μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας.

Η μελέτη αναδεικνύει και τα ενδεχόμενα οφέλη από την αύξηση του τουρισμού σε μία περιοχή όπου έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα φέρνοντας ως παράδειγμα την ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» το 2001, η προβολή της οποίας αύξησε κατά περίπου 14% τις αφίξεις ξένων στα ξενοδοχεία της Κεφαλονιάς.

Η παραγωγή ξένων ταινιών βοηθά και την εγχώρια παραγωγή. Διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, απασχολεί εγχώριους πόρους, βοηθά στην ανάπτυξη υποδομών και νέων τεχνολογιών που στη συνέχεια τροφοδοτούν τις ελληνικές ταινίες.

Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η απλοποίηση και προτυποποίηση των διαδικασιών έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για τη διεξαγωγή γυρισμάτων καθώς και η ενεργός συμμετοχή του γραφείου εξυπηρέτησης που θα συντονίζει τις διαδικασίες και θα διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Επίσης, η ύπαρξη αρχείου με υλικό (φωτογραφικό, μελέτες κ.λπ.) που θα διευκολύνει μία παραγωγή να βρει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Η έκδοση ενιαίου κοστολογίου μπορεί, επίσης, να διευκολύνει τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής και να μειώσει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει μία κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα.

Την ανυπαρξία διαλόγου με τα αρμόδια υπουργεία υπογράμμισε  ο ΓΓ της ΕΑΚ, ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος  ενώ  εκπρόσωπος  Τύπου του γραφείου της υφυπουργού Πολιτισμού, Άντζελας Γκερέκου  είπε ότι το τελευταίο τετράμηνο έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς υπουργείου -αλλά δεν είναι ανακοινώσιμες- πρωτοβουλίες που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και την κατάργηση των τελών κινηματογράφησης.

Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για φορολογικά κίνητρα , η οποία έχει τεθεί υπ΄όψιν της τρόικα. Στόχος είναι και η δημιουργία ενός γραφείου εξυπηρέτησης και ενός ηλεκτρονικού ιστότοπου για την παραλαβή αιτημάτων. Όπως είπε, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούν να ανακοινωθούν κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)