Γενικά
Μίχαλος: Χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων
Ομιλία του προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ για την «Ελλάδα μετά το Μνημόνιο».
Την ανάγκη να υπάρξει η ελάχιστη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας προκειμένου να συγκροτηθεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση-debate του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE για την «Ελλάδα μετά το Μνημόνιο».
«Επανειλημμένα ως επιμελητηριακή κοινότητα έχουμε τονίσει ότι χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Όπως και έχουμε τονίσει ότι αυτή η συνεννόηση δε θα πρέπει να είναι εικονική, αλλά θα πρέπει να καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας. Ένα σχέδιο που θα πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένο και τεκμηριωμένο, ώστε να μην επιδέχεται αντιρρήσεων και αμφισβητήσεων από την πλευρά των εταίρων μας. Αλλά παράλληλα, θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο που πραγματικά θα δίνει λύσεις στην οικονομία και ελπίδες στην κοινωνία για ένα καλύτερο αύριο στις δύσκολες αυτές εποχές», ανέφερε σχετικά ο κ. Μίχαλος και τοποθετήθηκε για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το μνημόνιο.
«Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιούμε το Μνημόνιο ως βασικό ορόσημο της κρίσης. Και κυρίως να περιχαρακώνουμε το δημόσιο διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση, μέσα στο δίπολο «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο». Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι ολόκληρη. Το Μνημόνιο στην πραγματικότητα μπορεί να ήταν η βασική, αλλά όχι η μοναδική αιτία των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας. Δεκαετίες τώρα ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης μιλούσαμε συνεχώς για τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει. Ότι άρχιζε όμως, κυρίως λόγω του πολιτικού κόστους, δεν ολοκληρωνόταν», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το Μνημόνιο έδωσε ή θα δώσει τη λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Είναι βέβαιο ότι το Μνημόνιο, με αυτή του τη μορφή τουλάχιστον, δεν διασφαλίζει την υπέρβαση της κρίσης. Και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτό άλλωστε και στο σύνολό τους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έστω και με διαφορετικούς τρόπους η καθεμιά, επιθυμούν να μπει όσο το δυνατό πιο γρήγορα ένα τέλος στο Μνημόνιο. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Για αυτό δεν θα πρέπει να είμαστε αιθεροβάμονες και οι πολιτικοί μας θα πρέπει να σταματήσουν να ρέπουν προς τον λαϊκισμό. Είναι δεδομένο ότι εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης οφείλει να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και ελέγχους που ισχύουν πλέον για όλα τα κράτη – μέλη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, «αν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή τη συνεννόηση για τα αυτονόητα, θα μπορέσουμε να ασκήσουμε και εμείς τις δικές μας πιέσεις προς τους εταίρους και τους δανειστές μας για την εκπλήρωση των δικών τους δεσμεύσεων, που σήμερα επιδεικτικά δείχνουν να αρνούνται, με άλλοθι ότι δεν έχουμε εκπληρώσει στο ακέραιο ακόμη και παράλογα μέτρα που μας ζητούν».
«Δεν πρέπει κατά συνέπεια να αφήσουμε την τύχη μας μόνο σε ξένα χέρια. Πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς οι ίδιοι από τη μια να κάνουμε την οικονομία όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται, αλλά και από την άλλη να προτείνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό λανθασμένων προτύπων, που δυστυχώς αποτελούν θέσφατα στην ενωμένη Ευρώπη. Η αλήθεια είναι, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση η επιχειρηματική κοινότητα δεν επιθυμεί την επιστροφή στο παρελθόν, την επιστροφή σε ένα μοντέλο που στηρίχθηκε κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των δανεικών που έκαναν μερικούς κύκλους στην αγορά και μετά έφευγαν στο εξωτερικό, για να πληρώσουν εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες», επισήμανε ακόμη ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο στην μετά το Μνημόνιο εποχή δεν είναι το πόσες παροχές θα μοιράσει το κράτος και σε ποιους. Είναι το πώς αυτές θα χρηματοδοτηθούν».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!