Γενικά
Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε τη στρατηγική της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και μίλησε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.
Την «συγκροτημένη στρατηγική» της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με θέμα: «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές».
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε εκτενώς στις τρέχουσες πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, με την παράλληλη προβολή οπτικού υλικού (χαρτών και σχεδιαγραμμάτων).
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μανιάτης έκανε αναφορά στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τις προσπάθειες της Ελλάδας να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε στις «προκλητικές και παράνομες», με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διάβασε απόσπασμα από τις πρόσφατες «σαφείς θέσεις» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις οποίες καλείται η Άγκυρα να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ.
Επίσης, επεσήμανε τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εν' όψει και της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα γίνει στο Κάιρο, σημειώνοντας παράλληλα τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας», όπως είπε.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς» και ότι «η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».
Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία γύρω από τον προγραμματισμό του Υπουργείου του και γενικότερα της κυβέρνησης και της χώρας, για να καταστεί η Ελλάδα «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και στην επέκταση «αντίστοιχων συνδέσεων» προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!