Γενικά
Ποιά εισοδήματα αφορά η έκτακτη εισφορά του 2014
Εγκύκλιο με διευκρινίσεις, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Την πλήρη χαρτογράφηση του ισχύοντος πλαισίου για τον υπολογισμό και την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, βάσει και των αλλαγών που επέφερε ο ν.4172/2013 κάνει σε εγκύκλιο του ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την Πρωτοχρονιά του 2014 κι ύστερα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (το υψηλότερο μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών), που αποκτώνται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και κεφάλαιο ή υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν αυτά τα εισοδήματα φορολογούνται ή απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.
Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς είναι:
1% για εισόδημα 12.001-20.000,99 ευρώ
2% για εισόδημα 20.001-50.000,99 ευρώ
3% για εισόδημα 50.001-100.000,99 ευρώ
4% για εισόδημα 100.001,00 ευρώ και άνω.
5% για το εισόδημα Βουλευτών, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Ευρωβουλευτών κλπ.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, το τεκμαρτό εισόδημα δεν μειώνεται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, όπως ισχύει για να προκύψει το ύψος των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης προς φορολόγηση και δεν υπολογίζονται ούτε οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις που αφορούν:
-ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων -δάνεια που έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία.
-πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, εφόσον υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα ή απαλλάσσονται νομίμως
-ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα
-εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή
Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης, εφόσον η ετήσια αντικειμενική δαπάνη του ενός συζύγου είναι μεγαλύτερη από το εισόδημα που δηλώθηκε από αυτόν, τότε η διαφορά αυτή μπορεί να καλυφθεί από τα πραγματικά εισοδήματα του άλλου συζύγου.
Οι εξαιρέσεις
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις από την επιβολή της ειδικής εισφοράς εξαιρούνται:
-εισοδήματα προσώπων ολικώς τυφλών και κινητικώς αναπήρων σε ποσοστό 80% κι άνω
-το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων
-το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων
-αποζημιώσεις λόγω απόλυσης
-εφάπαξ ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών
-εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων
-εισοδήματα μακροχρόνια άνεργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ΓΕΝΕ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τα συγκεκριμένα ταμεία, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.
-αμοιβές υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή (ενώ αντίθετα υπόκεινται σε εισφορά όσες δίδονται επί της παραγωγής)
-ποσά που συμπληρώνονται στη δήλωση προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια, ενώ δεν αποτελούν εισόδημα, πχ. διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κλπ.
Βάσει της εγκυκλίου, η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ή από τις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τις πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται μετά από έλεγχο, τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων και κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βεβαιώνεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εμφανίζεται στην ενιαία πράξη του διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ακολουθεί την διαδικασία εξόφλησης που ακολουθεί και ο φόρος εισοδήματος.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!