Γενικά

01 Απριλίου 2014 08:10

Εκτός Πολυνομοσχεδίου συμψηφισμοί ΦΠΑ… για κατευνασμό της τρόικας

Απίστευτο και όμως έγινε και αυτό. Πουθενά στο ψηφισμένο Πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει η διάταξη για την διεύρυνση των συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ώρα που η διάταξη υπήρχε στο Προσχέδιο!

-


Του Νίκου Ρογκάκου

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη αποσύρθηκε για να γίνουν βελτιώσεις, όμως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι διατάξεις αφαιρέθηκαν προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα με τη Τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων κρίσιμων ωρών, πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, με την επισήμανση ότι πολλές διατάξεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο ερήμην των εκπροσώπων των δανειστών.

 

Όπως λένε οι πληροφορίες, ο φόβος να υπάρξει την τελευταία στιγμή «εμπλοκή» στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, απεσύρθη η διάταξη, δηλαδή ουσιαστικά την «κατάπιε» η τρόικα. Την απουσία της ευνοϊκής αυτής διάταξης την «ξετρύπωσαν», φορείς της αγοράς που την αναζήτησαν στο τελικό σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη διάταξη την περιμένουν εδώ και μήνες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και την οποία προετοιμάζει άλλους τόσους μήνες το υπουργείο Οικονομικών.

 

Πάντως, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις θα συμπεριληφθούν σε νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο.

 

Όμως, ενδεικτικό του προβλήματος, είναι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες 17.850 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, συνολικού ποσού 810εκ.€, με μέσο χρόνο αναμονής τις 376 ημέρες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις που έχουν παγώσει έως και πάνω 1.500 ημέρες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)