Γενικά
Στήριξη στις εξαγωγές
Τη στήριξη της κυβέρνησης στον τομέα των εξαγωγών επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
«Η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα τις προσπάθειές της για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει όμως και οι εταίροι μας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια χωρίς επιφυλάξεις και υποσημειώσεις. Η ψυχολογία μετράει στην οικονομία και θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να διαμορφωθεί θετικό κλίμα και ψυχολογία».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στην ειδική εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) για τον οδικό χάρτη διευκόλυνσης του εξωτερικού εμπορίου και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις ώστε η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων να γίνεται συντομότερα και φθηνότερα.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση γνωστοποίησε ότι με το νέο ΕΣΠΑ, που ετοιμάζεται, το πρόγραμμα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα απορρόφησης κονδυλίων με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, περιβάλλον, ενέργεια, δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία, logistics και λιανικά καταστήματα θα ενισχυθούν από το νέο πρόγραμμα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, ανέφερε ότι «μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας πολύ ανταγωνιστικότερα αναπτύσσοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα και να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα».
Ότι η Ελλάδα υστερεί στο κομμάτι των εξαγωγών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της ΕΕ σημείωσε ο Γιοχάνες Λούχνερ, Acting Head της Ομάδας Δράσης.
Όπως είπε, σήμερα οι εξαγωγές μαζί με τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 22% του ελληνικού ΑΕΠ όταν στον μέσο όρο της ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι στο 40%. Αυτό όμως δίνει την προοπτική στις ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτυχθούν κατά 1/3 σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση της συμμετοχής κατά 5-10% στο ΑΕΠ. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα εμπόδια που υφίστανται οι επιχειρήσεις, όπως το σύνθετο περιβάλλον που περιορίζει όπως είπε ο ίδιος τη σύσταση επιχειρήσεων και την αδειοδότησή τους. Την ίδια ώρα η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ και η περιορισμένη στήριξη των επιχειρήσεων, επηρεάζει τους εξαγωγείς. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα απορρέουν και από τη χρονοβόρα διαδικασία των εξαγωγών. Στην Ελλάδα χρειάζονται 15-16 ημέρες όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 10-12 ημέρες.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε ότι σήμερα μετράμε ήδη έναν χρόνο υλοποίησης του Οδικού Χάρτη των Εξαγωγών και τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας μεταρρύθμισης που στοχεύει να θέσει την εξωστρέφεια στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.
Σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα στοιχεία διεθνών οργανισμών προβλέπουν ανάκαμψη των εξαγωγών εντός του 2014 μεταξύ 4,6%- 6,6%.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!