Ευρωπαϊκή Ενωση
Μανιάτης: Οι «έξυπνες πόλεις» κλειδί για νέες θέσεις εργασίας
Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στάθηκε ο Γιάννης Μανιάτης κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Πόλεις του Αύριο: Επενδύοντας στην Ευρώπη».
Της Φαίης Χρυσοχόου
Οι «έξυπνες πόλεις» που βασίζονται στην καινοτομία μπορούν να δώσουν λύση σε σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης ζωής όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη ενέργειας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό τόνισε στις Βρυξέλλες με αφορμή την Ευρωπαϊκή προεδρία ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
«Η νέα οικονομία θα πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030. Μέσα από οικονομικά αποτελεσματικούς τρόπους, μπορούμε επίσης να εξοικονομήσουμε έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030. Ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 61%. Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αποφέρει 240 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο στόχος αυτός μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», τόνισε κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Πόλεις του Αύριο: Επενδύοντας στην Ευρώπη» , στις Βρυξέλλες.
Παρουσία του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, και του ο αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, ο έλληνας υπουργος Περιβάλλοντος μίλησε για την αστική εξάπλωση του πληθυσμού και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη. «Για να φέρω ένα παράδειγμα, από την περιοχή καταγωγής μου, ο πληθυσμός στις ακτές των μεσογειακών χωρών αυξήθηκε από 95 εκατ. κατοίκους το 1979 σε 155 εκατ. το 2010, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθυσμού να ζει σε πόλεις. Σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, το 2010 υπήρχαν 15 μεσογειακές παράκτιες πόλεις με περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους και 11 με περισσότερους από μισό εκατομμύριο, αντιστοιχώντας συνολικά σε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου,» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση μια Ατζέντα της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον, είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή της φτώχειας που πλέον εμφανίζεται σε πολλές πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου και απαιτεί μια ολοκληρωμένη χωρική προσέγγιση.
Με περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνεργους σήμερα να αναζητούν δουλειά σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, και πολλούς άλλους υποαπασχολούμενους, η αντιστροφή στην ανησυχητική πτώση της απασχόλησης στις μεγάλες ελληνικές, ισπανικές, ιταλικές και άλλες πόλεις, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα σε μια "ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το αστικό περιβάλλον".
Ο κ. Μανιάτης μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυρά περιφερειακά κέντρα που θα χαρακτηρίζονται από μια συμπαγή οικιστική δομή χωρίς άναρχη εξάπλωση και περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο . «Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε την πόλη εντός των διοικητικών συνόρων της. Οι πόλεις πρέπει να θεωρούνται βασικοί εταίροι για τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Χρειάζονται μια νέα προσέγγιση και νέα διακυβέρνηση, όχι μόνο περισσότερα χρήματα», κατέληξε.