Γενικά

16 Δεκεμβρίου 2013 07:20

Φόρος Ακινήτων και σε ξενοίκιαστα και βιομηχανικά ακίνητα

Καμία εξαίρεση από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα υπάρξει όπως αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Βουλή.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Η επιβολή του νέου φόρου θα επιβληθεί χωρίς καμία έκπτωση σε όλα τα ξενοίκιαστα σπίτια και μαγαζιά, καθώς επίσης και σε όλα τα ακίνητα των μικρών βιομηχανιών.

Πήραν πίσω την ρύθμιση για τις εφόδους σε σπίτια

  • Το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω την επαχθή ρύθμιση με την οποία προβλέπονταν έφοδοι της Εφορίας, με συνοδεία αστυνομικών και χωρίς την άδεια εισαγγελέα, σε όσες κατοικίες δηλώνονται από τους ενοίκους τους ως χώροι άσκησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
  • Επίσης διευκρινίστηκε ότι τα μισθώματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τους ενοικιαστές τους δεν θα χρειάζεται να τα δηλώσουν στην Εφορία και, ως εκ τούτου, δε θα πληρώσουν φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα άλλα κτίσματα που παραμένουν κενά και ξενοίκιαστα θα επιβαρύνονται με όλον τον ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη πλευρά, οι μικρές βιομηχανίες δε θα δικαιούνται έκπτωσης 50% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητά τους.

Δεν παίρνετε ενοίκιο… δεν το δηλώνετε

Παράλληλα, με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα υποχρεούνται να δηλώνουν στην εφορία τα ανείσπρακτα ενοίκια και άρα δεν θα φορολογούνται για τα συγκεκριμένα ποσά.

Τέρμα στις εκπτώσεις για τις Off Shore

Επίσης, καταργείται ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων που επιβάλλεται με συντελεστή 15% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων υπεράκτιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εφόσον οι φορολογικές αρχές γνωρίζουν τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Σε 3 διμηνιαίες δόσεις η πληρωμή του φόρου

Από το οικονομικό έτος 2014 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εξοφλείται σε 3 διμηνιαίες δόσεις, σε κάθε περίπτωση, δηλαδή οποτεδήποτε κι αν γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Οι απαλλαγές για ασθενείς ομάδες και ανάπηρους ισχύουν

Οι απαλλαγές από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου θα ισχύουν και για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα που χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον οι οφειλές αυτές έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)