Γενικά
Μίχαλος: Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο
Μη διατηρήσιμο χαρακτήρισε το μείγμα πολιτικής της τελευταίας τετραετίας στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση της έρευνας του ΙΕΝΕ για την ενέργεια και την απασχόληση στην Ελλάδα, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.
«Το μνημόνιο, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Αλλά στη θέση της «επάρατης» τρόικας, θα είναι πλέον οι αγορές. Οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το παρελθόν. Με άλλα λόγια, θα περάσουμε σε ένα διαφορετικό καθεστώς παρακολούθησης και αξιολόγησης, το οποίο θα είναι μάλλον αυστηρότερο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι «να αρχίσουμε να δημιουργούμε εμείς τον εθνικό πλούτο που χρειάζεται, για να βελτιωθεί το εισόδημα των πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε κλάδους εξωστρεφείς, όπως ο τομέας της ενέργειας. «Η δυναμική του ενεργειακού τομέα έχει γίνει ήδη εμφανής. Παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, οι επενδύσεις στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας ήταν σημαντικές, φθάνοντας συνολικά τα 9 δισ. ευρώ, με πρωταγωνιστή βεβαίως τις ΑΠΕ», τόνισε.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΕΝΕ, την περίοδο 2008 – 2012 επενδύθηκαν περισσότερα από 3 δις ευρώ στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και περίπου 1,6 δις, στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, πρόσθεσε και σημείωσε ότι «μεγάλες επενδύσεις έγιναν και στους κλάδους της διύλισης πετρελαίου, στις υποδομές φυσικού αερίου, στην παραγωγή και στην ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρισμού».
Επιπλέον ανέφερε ότι η απασχόληση στο σύνολο των ενεργειακών κλάδων αυξήθηκε σημαντικά, στη διάρκεια της ίδιας πενταετίας. «Το 2008 λίγο περισσότεροι από 82.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν στην ενέργεια. Το 2012 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στους 93.630, με τις ΑΠΕ να έχουν συνεισφέρει τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο φαίνονται να τριπλασιάστηκαν σχεδόν, μεταξύ του 2008 και του 2011», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΕΝΕ, οι συνολικές προγραμματισμένες επενδύσεις στην ενέργεια ως το 2020, θα αγγίξουν τα 40 δισ. ευρώ.
Καταλήγοντας είπε ότι «για να επενδυθούν νέα κεφάλαια στην ενέργεια, πρώτη προϋπόθεση είναι μια πραγματικά ελεύθερη αγορά, η οποία θα επιτρέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού» και υπογράμμισε ότι «το θέμα της σταθερότητας και της αξιοπιστίας του επενδυτικού πλαισίου είναι ίσως το σοβαρότερο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Πολιτεία στον ενεργειακό τομέα – όπως βεβαίως και σε όλους τους τομείς της οικονομίας».