Ναυτιλία

09 Νοεμβρίου 2013 07:43

«Δένει κάβο» το Τέλος για τα σκάφη αναψυχής

«Πρεμιέρα» με τον ερχομό του 2014 θα κάνει το Τέλος Παραμονής και Πλόων, που  θα βαρύνει όλα τα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων, που ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανεξάρτητα από την σημαία τους.

-


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Το Τέλος θα βαρύνει ιδιωτικά κι επαγγελματικά πλοία αναψυχής, μηχανοκίνητα σκάφη κι επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μήκους επτά μέτρων και πάνω. 

Το Τέλος Παραμονής και Πλόων καθορίζεται σε:

-€200/έτος για σκάφος μήκους 7 ως κι 8 μέτρων,

-€300/έτος για σκάφος μήκους 8 ως και 10 μέτρων,

-€400/έτος για σκάφος μήκους 10 ως και 12 μέτρων. 

Για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων, το ΤΠΠ θα υπολογίζεται:

-σε ετήσια βάση: €100 ανά μέτρο από το πρώτο μέτρο (πχ. 14 μέτρα: 14*€100= €1.400/έτος)

-σε μηνιαία βάση: €10 ανά μέτρο από το πρώτο μέτρο (πχ. 14 μέτρα: 14*€10= €140/μήνα).

Η χρέωση για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μειώνεται κατά 50% στο ήμισυ με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης. 

Σε όλα τα πλοία μήκους άνω των 12 μέτρων, τα οποία ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, παρέχεται έκπτωση τριάντα τοις εκατό (30%). Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου θα οριστούν τα κριτήρια του μόνιμου ελλιμενισμού, ο τρόπος απόδειξής του για την παροχή της έκπτωσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 

Η πληρωμή του Τέλους Παραμονής και Πλόων γίνεται κάθε Δεκέμβριο για το επόμενο έτος, όταν πρόκειται για πλοία ή μικρά σκάφη που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Για πλοία ή μικρά σκάφη που θα εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, το ΤΠΠ θα πρέπει να εξοφληθεί πριν ή την ώρα της εισόδου τους, ενώ για όσα περιστασιακά βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, το Τέλος πρέπει να πληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Λιμενική Αρχή. 

Η εξόφληση του Τέλους καλύπτει το σκάφος για όλη την διάρκεια του έτους, κατά την διάρκεια του οποίου, μπορεί απεριόριστα και δίχως άλλη επιβάρυνση, να εισέρχεται κι εξέρχεται της ελληνικής επικράτειας. 

Σε περίπτωση που, κατόπιν ελέγχου, διαπιστωθεί ότι δεν έχει πληρωθεί το Τέλος, απαγορεύεται ο απόπλους του σκάφους μέχρι να πληρωθεί το αναλογούν ποσό και πρόστιμο ίσο με το 100% του ύψους του Τέλους Παραμονής και Πλόων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)