Οικονομική πολιτική

31 Οκτωβρίου 2013 05:56

Δυο χρόνια ψάχνουν φόρο ακινήτων και στην άκρη… «χαράτσι» και το 2014

Πρόταση-βόμβα για παραμονή του χαρατσιού και το 2014 στη συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά από μία θυελλώδη συνάντηση μεταξύ 80 βουλευτών της ΝΔ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τελικά φθάσαμε πάλι στην αρχή. Καμία τελική συμφωνία για τον ενιαίο φόρο και μία πρόταση-βόμβα πολλών βουλευτών -της Περιφέρειας κυρίως- στο τραπέζι που έλεγε: Να παραμείνει και το 2014 το ΕΕΤΗΔΕ, γνωστό και ως «χαράτσι της ΔΕΗ» χαράτσι στα ακίνητα για να προετοιμαστεί καλύτερα το υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, από το 2015 πλέον.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές έθεσαν το θέμα παραμονής του χαρατσιού και το 2014, στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να μην φορολογηθεί η αγροτική περιουσία, που πρέπει να εισπραχθούν -σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου- 300εκ.€ από τους αγρότες.

Η πρόταση-βόμβα για παραμονή του χαρατσιού, έγινε από τον βουλευτή Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, και μεταξύ των βουλευτών που συμφώνησαν, ήταν ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπατζιώτης και ο επίσης βουλευτής Πέλλας Δημήτρης Σταμενίτης.

Η πρόταση περιελάμβανε εκτός από την διατήρηση του χαρατσιού για έναν ακόμη χρόνο, για να μην φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, την ταυτόχρονη μείωση του χαρατσιού 10% του χρόνου. Αντίστοιχα για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων από τη μείωση του χαρατσιού προτάθηκε να αυξηθεί ο φόρος στην μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ υπήρξε και εναλλακτική πρόταση από ορισμένους βουλευτές, για διατήρηση του χαρατσιού και επιβολή ενός ουσιαστικά συμβολικού φόρου στα αγροτεμάχια και τα αγροτικά ακίνητα, της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για την παραμονή του χαρατσιού για έναν ακόμη χρόνο.



Οι βασικές παρατηρήσεις των 80 βουλευτών:

-  Υπερβολική η φορολόγηση, λόγω συντελεστών χρήσης, σε οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμών.

-  Να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο των 7.000€ που κάποιος έχει έκπτωση 50% ή 100% (πιθανόν στις 10.000€).

- Να αντιστραφεί ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας και να επιβαρυνθούν περισσότερο οι μεγαλύτερες εκτάσεις.

-  Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τώρα ζήτησαν γιατί οι εμπορικές είναι υψηλότερες πλέον από τις αντικειμενικές.

- Δεν πρέπει να πληρώσουν φόρο τα δεσμευμένα ακίνητα από το Κράτος.

- Η ενημέρωση έπρεπε να γίνει νωρίτερα και όχι να τα μαθαίνουμε από διαρροές από μέσα ενημέρωσης.

- Δεν ενημερωθήκαμε από τους εκπροσώπους μας στην διακομματική.

Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν και άρθρα του Νομοσχεδίου εάν δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς που το Νομοσχέδιο θα έρθει σε Άρθρα».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτερο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, που είχε τεθεί το θέμα συνομιλώντας με δημοσιογράφους έλεγε ότι «εάν είναι με το νέο φόρο ακινήτων να φθάσουμε σε τερατώδη νούμερα βεβαίωσης, καλύτερα να παραμείνει το χαράτσι». Ακριβώς αυτό που είχε ειπωθεί πριν περίπου μήνα, τα ξημερώματα επανήλθε ως πρόταση των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Βέβαια το τι ακριβώς θα γίνει και τι θα ισχύσει για την φορολογία των ακινήτων θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες και μετά από συνεννόηση με την τρόικα, της οποίας οι Επικεφαλής καταφθάνουν την ερχόμενη εβδομάδα με πλούσια ατζέντα.

«Η άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για το φόρο ακινήτων αποτελεί πλέον λαϊκή απαίτηση. Άλλωστε πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττονται οι αγρότες, πλήττονται οι αυτοαπασχολούμενοι», τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και προσθέτει πως «εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί κάθε φόρος στην πρώτη κατοικία, στην κατοικία των εργαζομένων. Να φορολογηθεί και μάλιστα να αυξηθεί η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, να φορολογηθεί αποκλειστικά η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)