Γενικά
Αποφυγή νέων μέτρων μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής
Ακούγεται αντιφατικό! Κι όμως, το «μαύρο χρήμα» που εξακολουθεί να ρέει άφθονο σε κατηγορίες φορολογουμένων, αλλά και τα «φέσια» που έχουν «φορέσει» σε Δ.Ο.Υ. κι ασφαλιστικά ταμεία εκατομμύρια οφειλέτες, μπορούν τουλάχιστον, να ακυρώσουν την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων, που ζητούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Η λήψη νέων μέτρων και τα ήδη ψηφισμένα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με τον ερχομό του επόμενου έτους, θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τους συνεπείς φορολογουμένους, που περίμεναν οι θυσίες τους να έχουν ήδη βάλει «πάτο στο βαρέλι» και οι ίδιοι να αρχίσουν να ανακουφίζονται από τα βάρη.
«Ούτε αντοχή ούτε ανοχή»
Όπως λένε όμως ούτε αντέχουν ούτε ανέχονται πια να ματώνουν διαρκώς μόνο εκείνοι, αναδεικνύοντας έτσι την ευθύνη της Κυβέρνησης να αποφασίσει (επιτέλους!) την … «εύκολη διέξοδο» στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κυνηγώντας «στ΄ αλήθεια» και βάσει σοβαρού σχεδίου τους φοροφυγάδες και τους μπαταχτσήδες, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν την «ιδιότυπη ασυλία» ενός Κράτους, που και οι ίδιοι τραβούν στην καταστροφή.
Επαρκή «όπλα» ήδη υπάρχουν, η «φαρέτρα» για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων διαρκώς εμπλουτίζεται. Το μόνο που λείπει για να …κλείσει «ο πίθος των Δαναΐδων» είναι η πολιτική βούληση, αφού και το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι το περιγραφέν ως «βασικότερο πρόβλημα», η έλλειψη ελεγκτών, έχει ξεπεραστεί! Κι όμως, έναντι του μνημονιακού στόχου για 176 τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο και 596 για όλο το 2013, ως το τέλος Αυγούστου είχε ολοκληρωθεί ούτε το 30%.
Οι λίστες της …οργής
Ακόμη πιο τρανταχτό παράδειγμα της ατολμίας, που απειλεί να πάνε «στράφι» τόσες θυσίες των συνεπών πολιτών κι επιχειρήσεων, είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων για φοροδιαφυγή από έχοντες.
Οι αρχές έχουν τουλάχιστον έναν χρόνο στα χέρια τους πολλούς τέτοιους υπόπτους. Μόνο από τις λίστες:
-«Λαγκάρντ»,
-όσων έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό,
-των χιλιάδων off-shore εταιρειών,
-των αγοραστών ακριβών ακινήτων στην Μ. Βρετανία,
-των κατόχων λογαριασμών, με υψηλές καταθέσεις, στο Λουξεμβούργο και
-των ιδιοκτητών θαλαμηγών, «κρυμμένων» σε μαρίνες της Ολλανδίας,
υπάρχει δεξαμενή 29.731 περιπτώσεων με σημαντικές πιθανότητες ιδιαίτερα μεγάλης φοροδιαφυγής. Όμως μόλις 393 έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 81 εκ. ευρώ, εκ των οποίων όμως μόνο 5 κ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του Κράτους. «Μηδέν εις το πηλίκο» δηλαδή, ενώ οι οικονομικά ασθενέστερο καλούνται διαρκώς να δίνουν από το υστέρημα τους.
«Πατάξτε τους μπαταχτσήδες»
Το δεύτερο πεδίο, όπου η Κυβέρνηση οφείλει και μάλιστα κατά προτεραιότητα, να αναζητήσει …μπαλώματα για την δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» είναι οι «μπαταχτσήδες» του Δημοσίου, αρχίζοντας βέβαια από εκείνους με τα μεγαλύτερα «φέσια».
Στο τέλος Αυγούστου οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονταν σε 3.002.526 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Χρωστούν συνολικά 61,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13,6 δις είναι ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε, πρόκειται δηλαδή για λεφτά 2 φορές «κλεμμένα» από τους καταναλωτές-συνεπείς πολίτες.
Το ελάχιστο ποσό από το σύνολο αυτών των χρεών, που βάσει μνημονιακών στόχων έπρεπε να έχει εισπράξει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις 31 Αυγούστου ανέρχεται σε 2,27 δις. Αντί αυτών, στο δημόσιο ταμείο μπήκαν 1,76 δις ευρώ, κυρίως από μικρομεσαίους οφειλέτες. Από μόνη της αυτή η «μαύρη τρύπα», των 517 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μεγαλύτερη από την συνολική υστέρηση στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Η κάλυψη της, πράγμα εύκολο από μια τόσο μεγάλη δεξαμενή χρεών, αρκούσε για να καλυφθούν τα όποια κενά ήδη υπάρχουν, ενώ η επικέντρωση των αρχών σε ενέργειες για εισπράξεις από αυτά τα χρέη, σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, αρκούν για να μπει «ζεστό χρήμα» στον κρατικό κορβανά, ακυρώνοντας την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα για το 2014.
Γάγγραινες η αδήλωτη εργασία και η εισφορο-αποφυγή
Το τρίτο μέτωπο, όπου απαιτείται δυναμικότερο και αποτελεσματικότερο κυνήγι, αφού κυρίως από αυτό πηγάζει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς, είναι η τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, που διαχρονικά χάνουν τεράστια ποσά λόγω της «μαύρης εργασίας», ενώ ήδη πνίγονται από τις απλήρωτες εισφορές, που μόνο προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, φθάνουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προϋπόθεση για να αρχίσει η «τρι-μέτωπη μάχη», είναι να γίνει με ρεαλιστικούς όρους, βάσει κεντρικού σχεδίου, δίνοντας προτεραιότητα σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ή αποφυγής απόδοσης φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών από τις οποίες είναι εφικτό να αντληθούν γρήγορα σημαντικά ποσά, τα οποία θα καλύψουν δημοσιονομικά κενά και θα αποτρέψουν ακόμη και την όποια συζήτηση για νέα μέτρα.
Ωστόσο, το κυριότερο προαπαιτούμενο για αυτόν τον πόλεμο, παραμένει η ισχυρή βούληση για να γίνουν όλα αυτά..
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!