ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ

04 Οκτωβρίου 2024 08:10

Φθινoπωρινό Σαββατοκύριακο με... καλοκαιρινή συνέχεια!

Ο Τάσος Αρνιακός αναλύει την πρόγνωση για τον καιρό της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, αλλά και όσα δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα για τον υπόπολοιπο μήνα.

-

To ψυχρό μέτωπο της κακοκαιρίας «Cassandra» θα μας επηρεάσει ουσιαστικά από το απόγευμα της Παρασκευής (4/10), με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά. Τα φαινόμενα, μέχρι το Σαββατόβραδο (5/10) θα έχουν φτάσει έως την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο, με νοτιάδες εντάσεως μέχρι 7 μποφόρ στο βόρειο Ιόνιο και με υψηλές θερμοκρασίες.

Την Κυριακή (6/10) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και την Δευτέρα (7/10) το πρωί θα σταματήσουν. Όμως, τα υπόλοιπα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, δυστυχώς θα παραμείνουν διψασμένα, με περιστασιακά ψιλόβροχα, αρκετές ώρες ηλιοφάνειας και σχεδόν μηδενικά εκατοστά βρόχινου νερού, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό, που φαίνεται να μας επηρεάζει για λίγο, γύρω στις 10 Οκτωβρίου, θα ευνοήσει και αυτό τα δυτικά και βόρεια τμήματα.

Συμπερασματικά, από ότι φαίνεται, οι πρώτες 20 ημέρες του φετινού Οκτώβρη, δυστυχώς δεν θα έχουν άρωμα παραδοσιακού φθινοπώρου, αλλά μάλλον ουστιαστικά παράταση της καλοκαιρίας.

Ο υδράργυρος από την άλλη, με κυρίαρχους τους νοτιάδες και παρά τα φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα του, τελικά θα κινηθεί στα βόρεια και δυτικά τμήματα πάλι σε επίπεδο μέχρι 1,5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για Οκτώβρη μήνα κλιματικά επίπεδα, δε στα ανατολικά και στην Κρήτη πάνω από 2,5 - 3 βαθμούς.

Το πολύ ζεστό καλοκαίρι, με τους παρατεταμένους καύσωνες και την ανομβρία που τους ακολούθησε, δεν φαίνεται ότι έχει διάθεση να μας εγκαταλείψει ούτε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με την λειψυδρία να βασανίζει την χώρα.

Ας ελπίσουμε ότι ο φετινός Οκτώβριος στο τέλος του θα μας αποζημιώσει, αρνούμενος το παραδοσιακό «μικρό καλοκαιράκι» του Αγίου Δημητρίου, διότι διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Ο Άγιος Δημήτριος ας κάνει το θαύμα του, φέρνοντας φέτος βροχές και μπόρες, αντί για καλοκαιρία...

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)