Πολιτική

11 Δεκεμβρίου 2024 15:11 Τελευταία ενημέρωση : 11 Δεκεμβρίου 2024 20:08

Εθνικά Θέματα: Η ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς (εικόνες)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε σειρά ενημερωτικών επαφών, με αρχηγούς κομμάτων, για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εθνικά Θέματα: Η ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς (εικόνες)

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Συνάντηση 50 λεπτών είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τον σημερινό κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Υπουργό Εξωτερικών για τα εθνικά θέματα.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Συζητήσαμε εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ταραχώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, αυτός πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση».

Φάμελλος: Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, αλλά…

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αμέσως μετά, ο κ. Φάμελλος, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος με ενημέρωσε για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις όπως και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και για τα θέματα ειρήνης και ασφάλειας.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή επεσήμανα ότι η πτώση του αυταρχικού και δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ και η ανάδειξη τζιχαντιστικών δυνάμεων στην εξουσία της Συρίας διατηρεί την ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρώπης και της Ελλάδας, ώστε να μεταβούμε το συντομότερο δυνατόν σε ένα κράτος δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό των εδαφικών ορίων, αλλά και κυρίως με συμπερίληψη και σεβασμό των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων κι ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών.  

Του μετέφερα τις εμπειρίες μου από την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κύπρο και επανέλαβα την άποψή μας για τη ταχύτερη επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017, ώστε να έχουμε επίλυση του βασικού προβλήματος της Κύπρου, μιας και είμαστε στα 50 χρόνια από την εγκληματική εισβολή και κατοχή από τις τουρκικές δυνάμεις.  

Η λύση θα πρέπει να είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητας, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η Ελλάδα, μιας και οι αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη σύνδεση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, γιατί δεν μπορούν να γίνουν δεκτές διχαστικές επιλογές. Μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και για δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών που μας τέθηκε από όλες τις πλευρές, ώστε να αποκατασταθούν και να τα εγγυηθούμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, δηλαδή τη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση και τα «ήρεμα νερά» δεν πρέπει να υποτιμούν τις προκλήσεις και δεν μπορούν να σημαίνουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας και της άμυνας είναι κόκκινες γραμμές για μας. Εμείς συμβάλλουμε στον διάλογο για τη διπλωματία και τα εθνικά θέματα, χωρίς να έχουμε επιδίωξη εξυπηρέτησης κομματικής ατζέντας. Συμβάλλουμε με αυστηρή κριτική, αλλά συμβάλλουμε και με προτάσεις. Γιατί για μας δεν είναι ο πατριωτισμός ξένη λέξη και δεν ακολουθούμε πρακτικές που, δυστυχώς, στο παρελθόν είχε ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Γεραπετριτης - Φαμελλος

Συζητήσαμε με τον κ. Γεραπετρίτη και για τον ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά τα γενικότερα θέματα ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό ρόλο. Κι αυτός ο σημαντικός ρόλος είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια.  Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν στη Μέση Ανατολή, όπου  παραμένει ανοιχτό το Παλαιστινιακό, που πρέπει να λυθεί με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.  Με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ πρέπει να επιλυθεί και το Κυπριακό και πρέπει οι διεθνείς θεσμοί και η πολιτική να αποκτήσουν ξανά αξιοπιστία. Δεν μπορούμε απέναντι στους πολίτες να έχουμε μόνο δηλώσεις, οι οποίες λίγες ή ελάχιστες φορές γίνονται πράξεις. Αυτό αφορά και τα κόμματα, αλλά αφορά και τους διεθνείς θεσμούς. Αφορά και τη χώρα μας. 

Εμείς θα συμβάλουμε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, κάνοντας προτάσεις οι οποίες κάνουν πράξη τις αποφάσεις των διεθνών φορέων, γιατί ανησυχούμε και για τα ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και για άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως οι πολιτικές για την κλιματική κρίση ή οι πολιτικές για το μεταναστευτικό.  Εμείς θέλουμε η πολιτική να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των διεθνών φορέων. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και θεωρώ ότι είναι μια πολιτική, η οποία ευνοεί και την Ελλάδα, αλλά ευνοεί και την αξιοπιστία και την ευημερία».

Γεραπετριτης - Κουτσουμπας

Κουτσούμπας: Τα ήρεμα νερά… μπορεί να οδηγήσουν σε ταραγμένα νερά

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά από την συνάντηση του με τον Υπουργό ΕξωτερικώνΓιώργο Γεραπετρίτη, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, εκφράσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, το λαό μας, την ευρύτερη περιοχή. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, τόσο στην Ουκρανία, όσο και βοηθώντας, ουσιαστικά ενισχύοντας, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής. Και τελευταία, βεβαίως, με την έμμεση, αλλά ουσιαστική στήριξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι επιβλήθηκαν στη Συρία, κατέλαβαν τη Συρία, την κυβέρνηση, το κράτος εκεί εκδιώκοντας τον Άσαντ - με τον οποίο βεβαίως εμείς ως Κόμμα είχαμε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές τεράστιες - και με την επέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έπαψαν να είναι τρομοκράτες οι τζιχαντιστές και έγιναν «αντάρτες» ή «επαναστάτες». Από αυτή τη σκοπιά εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στη συμμετοχή σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με κάθε τρόπο της ελληνικής κυβέρνησης.

Και ταυτόχρονα ανταλλάξαμε σκέψεις για τα ελληνοτουρκικά. Ξέρετε το πρόβλημά μας δεν είναι ο διάλογος, ποτέ δεν ήταν ο διάλογος. Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά. Από αυτή την άποψη εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας, την αντίθεσή μας, ότι ο οδικός χάρτης, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής πέρσι, θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια αν πάρουμε ως δεδομένο το επικίνδυνο πακέτο που προβάλλει ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, των νησιών μας, με αποστρατιωτικοποίηση, με ενίσχυση του τουρκολιβυκού συμφώνου, με μια σειρά άλλες τοποθετήσεις για το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» κλπ, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Άρα, από αυτή την άποψη τα «ήρεμα νερά» πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν κάποια στιγμή σε «ταραγμένα νερά». Εμείς δε συμμεριζόμαστε έναν εφησυχασμό ή αν θέλετε μία εξιδανίκευση της κατάστασης, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που κάνουν και κάποιοι αναλυτές και άλλα πολιτικά κόμματα. Ήδη οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μόνο μέσα στο 2024 ήταν 1.900, αυτά είναι τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, και βεβαίως όλη αυτή την πορεία από δω και πέρα θα πρέπει να την παρακολουθούμε σταθερά, διότι έχουν μπει επί τάπητος τα ζητήματα και συζητιόνται, μπορεί στο παρασκήνιο, αλλά πάντως έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των επικίνδυνων αυτών ζητημάτων.

Καθώς επίσης και το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ουσιαστικά φεύγοντας από τη λογική της εισβολής – κατοχής και του να υπάρξει ενιαία Κύπρος, ανεξάρτητη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις κλπ και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια συνομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών. Εκτός από το επικίνδυνο επίσης ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και που μας βρίσκει παντελώς αντίθετους. Στους δρόμους του αγώνα τα υπόλοιπα».

Γεραπετριτης - Βελοπουλος

Ακολούθησε η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριακός Βελόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους, δήλωσε τα εξής:

«Με τον κ. Γεραπετρίτη συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε στους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στα Ελληνοτουρκικά, όσο και στα «Ελληνοαλβανικά» και «Ελληνοσκοπιανά». Για την Ελληνική Λύση, προέχει η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και μόνον. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, θεωρούμε την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους ως εθνική προτεραιότητα γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στην διεθνοποίηση αυτής της διεκδίκησης. Αυτό ακριβώς θα πράξει η Ελληνική Λύση, μόλις λάβει την εντολή διακυβέρνησης από τον Ελληνικό λαό».

Γεραπετρίτης - Χαρίτσης


Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη:

"Είχαμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση με τον υπουργό στο δικό σχετικά με τις τελευταίες ραγδαίες  εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή . Συζητήσαμε  και για όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την χώρα μας από την βάρδια μας .Επαναλάβαμε   την πάγια θέση μας ότι η χώρα μας Ελλάδα πρέπει να είναι μέλος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορεί να εμπλακεί χώρα μας σε επικίνδυνες επιχειρήσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα πρέπει να παραμείνει ένας παράγοντας σταθερότητας Ασφαλείας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας η οποία βιώνει μία πρωτοφανή ανάφλεξη το τελευταίο διάστημα."

Γεραπετρίτης - Νατσιός


Στη συνέχεια ακολούθσε συνάντηση με τον Δημήτρη Νατσιό. Ο πρόεδρος της Νίκης, ανέφερε:

"Θέσαμε στον κύριο υπουργό των εξωτερικών τα πολύ σοβαρά θέματα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία και κυρίως την προστασία των Ρωμιών όπως τους ονομάζουμε των χριστιανών οι οποίοι ζουν υπό το καθεστώς Που κυβερνούν προβατοσχημους λύκους. Και μιλάω για τους τζιχαντιστες . Μιλήσαμε επίσης για τα ελληνοτουρκικά και στηλιτεύσαμε αυτή την μυστική διπλωματία που μόνο ανησυχία μας δημιουργεί. Πρέπει ο ελληνικός  λαός να ξέρει τι συζητά ο κύριος υπουργός των εξωτερικών με τον αντίστοιχο τούρκο υπουργό των εξωτερικών. Ζητήσαμε να μας εξηγήσει τα θέματα της Θράκης και την βαθιά μαςανησυχία  για το κυπριακό και όλα όσα συμβαίνουν στην σημερινή Ελλάδα. Η ΝΙΚΗ  παρακολουθεί εκ του  σύνεγγυς και υπερασπίζεται τα δίκαια του ελληνικού λαού και τις εθνικές θέσεις."


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)